Tudomány

Öröklődik az alvajárás

Genetikai hiba áll az holdkórosság hátterében.

Az alvajárás legtöbbször jóindulatú alvászavar. Az alvajárásban más néven szomnabulizmusban az ébrenlét az alvással keveredik. A holdkórosság nem csak álmodás közben, mélyalvásban is kialakudhat, gyerekeknél gyakoribb, és az életkor előrehaladtával ki lehet nőni. Akkor okoz problémát, ha valaki beüti magát alvajárás közben vagy komplikáltabb műveleteket végez, például kinyitja a bejárati ajtót vagy éppen elindul az utcára.

A hagyományos elképzelés szerint a stressz okozza az alvajárást, azonban a Neurology folyóiratban közölt új tanulmány szerint a holdkórosság öröklődik, s az alvás közbeni állapot a stressz hatására jelentkezik.

Dr. Christina Gurnett és munkatársai Washingtonban egy 12 éves alvajáró kislány családjában a holdkórosság gyakoriságát vizsgálták meg. A kislány dédszüleiig visszavezetve a család huszonkét tagja közül kilenc volt alvajáró.

A genetikai elemzés során kiderült, a probléma gyökere a 20. kromoszómán található kód hibájából fakad. Akiben hibás ez a gén 50% eséllyel lehet alvajáró.

A kutatók szerint más gének is szerepet játszanak a tünetek kialakulásában. A holdkórosságért felelős genetikai hibák feltárása segíthet a holdkórosság kezelésében.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az alvajárásról szóló tanulmány kivonata – angolul (Neurology)

Cikk az alvajárásról – angolul (BBC News)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik