Tudomány

Sport az űrben – egy ember golfozik a Holdon (1971)

Hold, február 6. – Ezen a napon Alan Shepard elütött egy golflabdát a Hold felszínén. Ő volt az első amerikai űrhajós és az ötödik ember, aki az égitesten járt.

„Láthatod az óceánok kék vizét. Láthatod a jégsapkákat. Egy kicsit nedves lett a szemem az összes barátomra gondolva ezen a szép bolygón” – nyilatkozta 1996-ban Alan Shepard a Holdról.

Gagarin után ő volt a következő ember, aki az űrben tett sétát. Már ezért bevonult volna a történelemkönyvekbe, mégis, a Holdon eszközölt bohóckodása (ami egyébként élete álma volt) még híresebbé tette.

Alan Shepard 1961. május 5-én hajtott végre űrugrást a Mercury-program keretében a Freedom 7 űrhajóval. Később az utolsó Mercury-repülésnél ő lett volna a parancsnok, de azt elhalasztották, majd egy rejtélyes fülbetegség után jó pár évig nem is repülhetett (később megműtötték).

Shepard golfozik a Holdon:

Visszatérése hatalmas sikert hozott, hiszen az 1971-es Apollo-14 program minden tekintetben a NASA egyik tökéletes utazása volt. 1971. január 31. és február 9. között zajlott, Shepard ebben az időszakban 33 órát töltött a Holdon, mint parancsnok. Ő volt a program legidősebb űrhajósa, akkor már 48 éves volt (1923-ban született).

Ez a program volt az első, amelyet televíziós kamerákkal, színes technikával végig tudtak kísérni. Alan Shepard annak ellenére el tudta ütni a golflabdát, hogy vastag kesztyű volt rajta, hatalmas szkafander, és egy kézzel kellett neki ütnie. Mikor elszállt a labda, csak annyit mondott: „csak messze, csak messze, csak messze”). „A végtelen szerelmesei” címet viseli az Apollo 14 programról készült mini televíziós sorozat is.

Az Apollo-14-ről és Shepardről készült minisorozat (A végtelen szerelmesei) utolsó epizódja a golfos jelenettel:

Shepard hosszú ideig példaképe volt a felnövekvő ifjúságnak: jó humorú, nagy teherbírású, higgadt pilóta volt. Az ő példaképe Charles Lindbergh volt, és nagyon büszke volt rá, hogy Lindbergh tudta: ő inspirálta az első amerikait a világűrben.

Shepard többször is megmentette a NASA űrprogramjait, amikor azok válságban voltak. Pénz is gyűjtött, és vezetője (alapítója) volt egy asztronauták kiképzését támogató alapítványnak.

Alan Shepard 1998-ban halt meg, négy évvel korábban könyvet adott ki élményeiről.

AJÁNLOTT LINKEK:

Shepard és a golf (pasturegolf.com)
A NASA bibliográfiája (jsc.nasa.gov)
Alan Shepard életpályája (wikipedia.org)
Egy cikk Alan Shepardről (telegraph.co.uk)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik