Tudomány

Új típusú szúnyogot azonosítottak

Az újonnan felfedezett rovar aggodalomra ad okot. Könnyebben fertőz, mint bármely eddig ismert szúnyogfajta.

Dr. Michelle Riehle a párizsi Pasteur Intézetben dolgozó munkatársaival gyűjtött moszkítólárvákat az elmúlt négy évben. A még ki nem fejlődött szúnyogokra a Burkina Fasó-i pocsolyákban és kisebb tavakban találtak rá.

Amikor laboratóriumban megvizsgálták őket, rájöttek, hogy az egyedek genetikai állománya különbözik az eddig ismert Anapheles gambiae fajtájú kórokozótól, tehát annak egy új alfajáról lehet tehát szó. Az új szúnyog különösen érzékeny a malária parazitára, így könnyebben terjeszti azt.

A maláriát az úgynevezett Plasmodium parazita okozza, a nőstény szúnyogok csípésével terjed. Az Egészségügyi Világszervezet – a WHO – szerint a maláriát terjesztő szúnyogok több mint kétmillió embert fertőznek meg világszerte, s több százezer ember halálát okozzák.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben az új szúnyogról – angolul (BBC News)

Ajánlott videó

Családonként átlag 50 millió forint – ennyi vagyona van a magyar háztartásoknak egy friss felmérés szerint. A leggazdagabb családoknál, a felső tíz százalékban 200 millió jut egy háztartásra, elsősorban rájuk fókuszál egy új kezdeményezés, amely az utódlási, öröklési ügyekben igyekszik segíteni a gyászolóknak. Vezetőjével a családi vagyonokról beszélgettünk.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!