Tudomány

Megoldás a cukorbeteg kismamáknak

Egy új mesterséges hasnyálmirigy csökkentheti a terhesség alatti halálozás és a halva születések számát.

A mesterséges hasnyálmirigy – egy zárt hurkos inzulinszállító rendszer – klinikai kipróbálásba tíz, 1-es típusú diabétesszel élő, várandós nőt vontak be.

A teszt eredményei azt mutatták, hogy a rendszer a megfelelő időben, a megfelelő mennyiségű inzulint adagolta, közel normális értékkel tartotta fenn a vércukorszintet, és alkalmazásával elkerülhető volt a glükózszint veszélyes éjszakai csökkenése is.

Helen Murphy kutatásvezető, a Cambride-i Egyetem munkatársa nagyon ígéretesnek tartja eddigi eredményeiket. Az általuk megalkotott rendszer egy folyamatos glükózmérőből és egy vele összeköttetésben lévő inzulinpumpából áll.

Korábbi klinikai kipróbálásokban 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyerekeknél már eredményesnek bizonyult a mesterséges hasnyálmirigy.

MIÉRT HATÉKONY AZ ÚJ ELJÁRÁS?

Az 1-es típusú diabéteszben szenvedők szervezete nem képes megfelelően lebontani a glükózt. A terhesség ez különösen kockázatos lehet, mivel a hormonális változások közepette nehéz az elfogadható vércukorszint külső beállítása.

A magas vércukorszint következtében a diabéteszes kismamák gyerekei körében ötször nagyobb a halvaszületések száma, és háromszor nagyobb annak kockázata, hogy életük első hónapjában meghalnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik