Tudomány

Műmell nanorészecskékkel

Amerikai tudósok szigorúan tudományos célokra használnak egy újfajta műmellet. A különleges modell segítheti a rák elleni küzdelmet.

A Purdue Egyetem kutatói elkészítették a női mell “breast on-a-chip”-nek keresztelt, kis méretű “mását”. A műmellnek ezúttal tudományos célja van. Az eszköz a mellben található emlőcsatornákat modellezi le. A mellet egy új nanorészecskés diagnoszta tesztelésére készítették el.

A tumorsejtek kimutatását Sophie Lelievre és csapata a mellbimbón át a szervezetbe juttatott nanorészecskéket tartalmazó folyadékkal – kontrasztanyaggal – végeznék el. Az új eljárással az orvosok már sokkal hamarabb diagnosztizálhatják az elváltozásokat, mint ahogy eddig azt a hagyományos diagnosztikai metodikákkal, mammográfiával lehetett volna.

A kontrasztfolyadékot egyelőre a chipszerű műmellen tesztelik. A gumiszerű anyag csatornáiba emlő és daganatsejteket fecskendeznek. Hagyják, hogy ezek tovább növekedjenek a szintetikus szövetekben, majd a sejteket próbálják felismertetni a már említett nanorészecskékkel.

A Purdue Egyetem mellrák-diagnosztikai kutatásait az Egyesült Államok védelmi minisztériuma is támogatja.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a kutatásról – angolul (Popular Science)

A Purdue egyetem leírása az új eljárásról – angolul (Purdue University)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik