Tudomány

Bemutatták a burmai aranylevelet

Tiszta aranyból készült a táblaszerű irat, melyet a burmai király küldött II. Györgynek. Az angolok a 18. században értették, mi van rá írva.

A páratlan történelmi emlék 250 éven át pihent a hannoveri Leibniz könyvtár kincstárában, míg végül Jacques Leider történész, Burma-szakértő hároméves kutatómunkával meg nem fejtette titkait.

Az 50 x 12 centiméteres aranylapot kedden mutatták be 450 meghívott, valamint Alsó-Szászország miniszterelnöke, David McAllister jelenlétében az egykori királyi könyvtárban Hannoverben. Kiállításra azonban csak akkor kerülhet, ha fokozzák a könyvtár biztonságát. “A levél értéke felbecsülhetetlen – hangsúlyozta Georg Ruppelt, az intézmény igazgatója. – Mesés módon türközi a napnyugati és a keleti világ közötti kapcsolatot.”

A gyarmatosító Angliának küldött levélben a burmai király felsorolja címeit, a rubint-, az arany-, az ezüst-, a réz-, a vas-, a borostyán- és a drágakőbányák, illetve a fehér, a vörös és a tarka elefántok urának írva le magát.

Miután II. György nem méltatta válaszra Alaungphayát, a burmai király haragra gerjedt, és “a földdel tette egyenlővé a brit kereskedelmi telepet” – mondta Jacques Leider.

II. György nem tudott mihez kezdeni a burmai írással, így szülővárosába, Hannoverbe küldette az elefántcsont dobozban érkező levelet. 1768-ban VII. Keresztély dán király véletlenül kárt tett benne, amikor inkognitóban ellátogatott a hannoveri könyvtárba. A 24 rubinttal kirakott aranylevélről várhatóan az év végén rendeznek tudományos konferenciát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik