Már termesztik a világ legtűrőképesebb növényeit a floridai Kennedy Űrközpontban. Raymond Wheeler és űrbotanikus munkatársai olyan búzát, retket, fejes salátát “fejlesztettek ki”, mely fél óráig a vákuumközeli állapotban is képes életben maradni.
A tudósok húsz napig tartották a kísérleti veteményes kertet normál légköri nyomáson, majd elkezdték kiszivattyúzni a levegőt. Fél órán át a légnyomásnak mindössze 1,5 százaléka uralkodott a vákuumközeli környezetben. Ezután a kertbe visszaszivárogtatták a kiszívott levegőt.
A növényeket egy hét után takarították be, és vizsgálták meg. Ezután úgy tűnt ugyanolyan egészségesek, mintha normál körülmények között termesztették volna őket. A vákuum alatt ugyan a víz elpárolgott a levelekről, a növények elkezdtek kiszáradni, s hervadni, de a tudósok oxigénhiányt nem tapasztaltak rajtuk.
A kutatás azért jelentős, mert eddig csak kevés életforma – főleg baktériumok – mutattak hasonló rugalmasságot zord vákuumközeli állapotba jutva.
AJÁNLOTT LINKEK:
Bővebben a kísérletről – angolul (New Scientist)