Tudomány

Atomtudósokra van szükség Magyarországon

Válságba kerülhetnek a magyar reaktorok, ha elfogy az összes mérnök, tudós és gépész.

Az energiaiparra kezd igazzá válni a futurológusok jóslata, mely szerint a jövő egyik biztos állásait adhatja az atomipar. Magyarországon is “fúziós munkásokra” van szükség.

Jelenleg hazánk energiafogyasztásának negyven százalékát fedezi atomerőműből származó energia. Az erőművek működtetéséhez pedig új szakemberek kellenek.

Gadó János atomfizikus szerint kevés fiatal érdeklődik a reaktorfizika iránt, de nem is feltétlenül ilyen képzettséggel rendelkező szakemberből lenne szükség többre, hanem olyan gépész-, villamos-, és más mérnökből, aki tisztában van az atomerőművek működésének és üzemeltetésének sajátosságaival is.

Ha még az alapvető, biztonságos atomerőmű működtetésére sem lesznek emberek, az erőművek állapota romolhat. Holott az atomenergia békés célú felhasználása lehet a fő kutatási irány a negyedik generációs, úgynevezett gyorsreaktorok technológiai fejlesztésében.

A Magyar Tudományos Akadémia székházában a magyar nukleáris kutatások összehangolásáért felelős Fenntartható Atomenergia Technológiai Platform program első tudományos ülésen értekeztek arról a tudósok, hogy vagy új szakemberek kellenek a magyar atomiparba, vagy olyan tudományos kutatásokat kell folytatni a jövőben, melyek meg tudják határozni a kiégett fűtőelemek sorsát.

AJÁNLOTT LINKEK:

Új szakemberek kellenek az atomiparba (Világtudomány)

Fenntartható atomenergia technológiai platform (MTA KFKI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik