Tudomány

Pac-Man papucsállatkákkal

Ez történik, ha a számítógépes játékok szereplői életre kelnek. Persze csak papucsállatkák formájában.

A stanfordi fizikus Ingmar Riedel-Kruse és csapatának leleménye három klasszikus játék biológiai másolata. Egyik közülük a PAC-mecium, mely valódi monitoron felnagyított papucsállatkákkal élvezhető.

A játék úgy működik, hogy egy folyadékkal és papucsállatkákat tartalmazó eszközt kell csatlakoztatni a laptophoz. A papucsállatkák – azaz a Paramecia-k – az elektromos erőtér változására válnak irányíthatóvá mikroszkópos webkamerával felszerelt “akváriumukban”. Az erőteret a laptopon biotikus programmal vezérelhetjük valós időben. Tehát a papucsállatkák mozgását mi határozhatjuk meg, mi a játékosok manipuláljuk. Így lehetséges olyan egyszerű játékokat szimulálni biológiai objektumokkal, mint a Pac-Man, a Pong és a Pinball.

A bizarr ötlettel a tudósok a biotechnológiát és a laboratóriumi kutatásokat szeretnék reklámozni. Tervezői azt remélik, a Paramecia-játékok motiválni fogják a gyerekeket a papucsállatkák és más biológiai objektumok megismerésére. A jövőben a Bio-X. Game Center még több biotikus játékot dolgozna ki. Ezek után jogosan tehető fel az a különös kérdés, vajon belátható időn belül elkészülhet a baktérium Super Mario?

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a biotikus játékokról (New Scientist)

Részletesebben (Science Daily)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik