Tudomány

Magyarok tárták fel I. Amenhotep írnokának sírját

A sírhely állapota az elmúlt több mint száz év alatt nem romlott, mivel senki nem háborgatta. A freskók lenyűgöző állapotban maradtak fenn.

Ramesszida-kori sírt, Pi-Ájnak, I. Amenhotep csordái írnokának végső nyughelyét tárták fel magyar régészek Vanek Zsuzsanna egyiptológus vezetésével Thébában, a Nílus nyugati partján, a Királyok Völgyébe vezető út közelében.

A sírt ezelőtt még soha nem tárták fel, a benne lévő ábrázolásokat William Matthew Flinders Petrie brit és Henri Gauthier francia egyiptológus írta le 1906-ban és 1908-ban, majd a sírt lezárták, és az évtizedek során felhalmozódott benne a törmelék.

A TT 344-es számú nyughely gazdája a i. e. 8-9 században a XVIII. dinasztia idején élt, és az akkor már istenként tisztelt I. Amenhotep nyájainak felügyelője volt, valamint a királyi írnok szerepét is betöltötte.

A sír állapota az elmúlt több mint száz év alatt nem romlott, mivel senki nem háborgatta. A freskók ugyanabban az állapotban vannak, ahogy azt a két tudós leírta.

Pi-Áj váratlanul halhatott meg, a sírt gyorsan be kellett fejezni, így a kivésett sziklafalat szalmával kevert agyaggal tapasztották be, hogy eltűntessék annak egyenetlenségeit. Erre vékony fehér stukkóréteg került, majd ezután vitték fel a különböző vallási jeleneteket.

MÚMIAPÓLYÁK ÉS TITKOS ALAGUTAK

A magyar expedíció az ásatások során felfedezett egy elfeledett sírt is, amelyhez egy eddig teljesen ismeretlen sírrendszer tarozik, és kapcsolódik Pi-Áj sírjához is.

A befejezetlen sír Uszi írnoké volt, aki a XVIII. dinasztia idején élt, vagyis jóval korábban, mint Pi-Áj. Végső nyughelyeik egy sírudvarról nyílnak, és az a kapubejáró, amelyet mi a sírudvarhoz megtaláltunk, valószínűleg eredetileg Uszi sírjához készült. A sírt már a XIX. század végén ismerték, de nem volt számozása.

A sírkamra keleti falán találtak még egy bejáratot, amely egy eddig teljesen ismeretlen sírrendszerbe vezet át. Úgy tűnik, hogy még 4-5, de lehetséges, hogy akár 6 sír kapcsolódik így egymásba.

Rengeteg lelet került elő mind az udvar, mind a Pi-Áj sírjának törmelékéből: múmiapólyák, mumifikált testrészek a későbbi betemetkezésekből, festett újbirodalmi kerámiák, halotti szobrocskák és sztélétöredékek.

A magyar régészek folytatták az ásatásokat a Nílus nyugati deltájában is, az Alexandriától 60 kilométerre lévő Kom Trugában, ahol immár harmadik ásatási szezonban végzik egy Ptolemaiosz-kori mezőgazdasági központ, Psenemphaia feltárását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik