Tudomány

Titokzatos írás az egyiptomi cserépdarabokon

Minden egyes cserépdarabon egy olyan pap neve olvasható, aki a termékenység és a férfierő istenségének szolgált.
Kapcsolódó cikkek

A Fajjúm oázisban lévő Karún-tótól két kilométernyire északra, egy görög-római lelőhelyen bukkantak a 150 darab cseréptöredékre.

Az osztrakonokon démotikus felirat látható, azaz egyszerűsített hieroglifaírás, amilyent az utolsó egyiptomi dinasztiák idejében, a római kor elejéig használtak.

Az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács közleménye szerint a feliratok a görög-római Egyiptom lakóinak életére és vallási gyakorlatára nézve kínálnak támpontokat. Minden egyes cserépdarabon egy pap neve található, olyané, aki Szoknopaiosz isten templomában szolgált. Szoknopaiosz a termékenység és a férfierő istensége volt, és ember-krokodil formájában ábrázolták. A feliratoknak vallási jelentőségük volt.

Szoknopaiu Neszosz-Dim esz-Szebaa lelőhely jelentőségét az egyiptomi görög-római korszak társadalmának megértése teszi nyilvánvalóvá, nem kis részben azért, mert kiváló állapotban maradt fenn, és mert nagy mennyiségben találtak itt papiruszokat, illetve egyéb feliratos tárgyakat. Az olasz régészcsoport vezetője azt gyanítja, hogy eredeti helyükről egy XIX. századi illegális ásatás során kerültek oda a cserepek, ahol most találták őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik