Tudomány

Magyar bolygóvadászt tüntettek ki

Az American Astronomical Society szerint Bakos Gáspár a legeredményesebb bolygókutató.

A Magyar Csillagászati Egyesület hírportálján olvasható, hogy American Astronomical Society 1974 óta ítéli oda minden a Newton Lacy Pierce díjat egy-egy 36 év alatti fiatal csillagász kutatónak, aki az elmúlt öt év során kiemelkedő eredményeket ért el a megfigyelő csillagászat területén.
2011-ben egy magyar kutató – a Harvard-Smithsonian Center munkatársa – is átvehette az elismerést, a naprendszeren kívüli bolygók felfedezéséért.

BAKOS GÁSPÁR

Bakos Gáspár 2000-ben diplomázott az ELTE csillagászat szakán. Ezután predoktori ösztöndíjjal a kezdett a Harvard Smithsonian Központ csillagászaként dolgozni 2001-ben. PhD értekezését 2004-ben védte meg az ELTE-n, ezután 2007 óta posztdoktori ösztöndíjasként dolgozik szintén ugyanabban az intézetben.

Munkatársaival létrehozója és vezető kutatója a HATnet – Hungarian-made Automated Telescope Network – projektnek, melynek keretében kicsiny – mindössze 11 cm-es átmérőjű -, de nagy látómezejű és teljesen automatizált műszerekkel kutatnak fedési exobolygók után.

Bakos Gáspár és csapata – Sári Pál, Papp István, Lázár József – az arizonai Fred L. Whipple Obszervatóriumban dolgozik a HATnet műszerei előtt. A jelenleg ismert, 100-nál is több fedési exobolygó körülbelül negyedét a HATnet projekt keretében fedezték fel.

AJÁNLOTT LINKEK:

Rangos kitüntetést kapott a magyar bolygóvadász (MCSE)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik