Tudomány

Botanikus páviánok nagy felfedezése

Egy újféle mandarint talált egy dél-afrikai farmer a gyümölcsösében portyázó páviánok segítségével.
Kapcsolódó cikkek

Alwyn van der Merwe elmondása szerint munkásai évekkel ezelőtt észrevették, hogy az egyik mandarinfa termése teljesen eltűnt, mire a többi fa gyümölcse megérett volna a szedésre. Ugyanez történt a következő években is.

A rejtély akkor oldódott meg, amikor észrevették a termést dézsmáló majomcsapatot. A fa termése ugyanis 3-4 héttel korábban érett be, mint a többié.

Van der Merwe elmondása szerint tesztekkel kimutatták, hogy a gyümölcs édesebb és gyorsabban érik. Ezt követően oltással több ilyen fát is létrehoztak. A fokvárosi családi vállalkozás hamarosan hozzáfog az új mandarinfajta exportálásához is.

“A gyümölcsnek nagy piaca van az Egyesült Államokban, különösen a leggyorsabb szállító számára, hiszen a gyorsaság magasabb árat jelent” – fejtette ki van der Merwe. A férfi egyébként úgy véli, a fa mutálódása természetes folyamat volt, amely Justin Chadwick, a Dél-Afrikai Citrustermelők Társaságának vezetője szerint is előfordul. Chadwick hozzátette, a kutatók folyamatosan próbálkoznak olyan változatok kifejlesztésével, amelyek korábban vagy később érnek az átlagosnál.

Van der Merwe nem feledkezik meg arról sem, “kiknek” köszönheti felfedezését: a páviánok a következő termésből biztosan kapnak egy nagy láda mandarint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik