Tech

Nem zár be a Wikipedia

Rekordidő alatt sikerült összegyűjteni az oldal működését garantáló 16 millió dollárt.

A Wikimedia Alapítvány Újév napján jelentette be, hogy a Wikipedia és egyéb wikik fenntartásához szükséges 16 millió dollárt sikerült összegyűjteniük. A 2009-es 7,5 millió dollár bő kétszeresét ráadásul meglepő gyorsasággal szedték össze, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy nem csak az összeg, de a támogatók száma is megkétszereződött. Világszerte mintegy félmillió ember döntött úgy, hogy megér neki átlag 6-7 ezer forintot, hogy a világháló tudástára folytassa működését.

Ugyanis a Wikipedia egyetlen üzleti modellje a jótékonyságra alapul. Látogatói száma alapján reklámokból könnyedén fenntarthatná magát, azonban az alapítók ettől a lehetőségtől kezdetektől elhatárolódtak. A tudásnak – az ő felfogásukban – mindentől szabadnak kell lennie és ha az internetezők nem hajlandóak az általuk ingyenesen igénybe vehető online enciklopédiára évente néhány ezer forintot költeni, az inkább bezár.

Úgy tűnik azonban, hogy a felhasználók értékelik annyira a Wikipediát, hogy ezt ne hagyják, így az oldal továbbra is a világ 10 leglátogatottabb oldala közül az egyetlen, amely teljesen reklám-mentes.

AJÁNLOTT LINKEK:

Részletek az adománygyűjtő akció sikerességéről – angolul (ReadWriteWeb)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik