Tudomány

Kész az első mesterséges érhálózat

Amerikai kutatók köldökzsinórvérrel és műanyag géllel növesztettek ereket laboratóriumi körülmények között.

A texasi Rice Egyetem és a Baylor Orvosi Főiskola közös kísérleteiben végre sikerült kitenyészteni az első mesterséges vérhálózatot. Az erek növekedését egy műanyag gélben figyelték meg.

A mesterséges érgyártási módszer áttörés lehet az implantátumok előállításában, hiszen vérellátás nélkül eddig lehetetlen volt pár száz mikronnál vastagabb szövetet laboratóriumi körülmények között előállítani.

A kutatók az új módszerben módosított polietilén glikolt használtak. Egy olyan anyagot, mellyel hétköznapokon a fogkrémben, fagyállóban és a nyomtatófestékben találkozhatunk. A PEG – polietilén glikol – felépítése hasonlít az emberek szervezetében az úgynevezett extracelluláris mátrixokra – arra a fehérjékből álló térhálókra -, melyek a szövetek regenerálódásában és újraépítésében segédkeznek. A kísérletekben ezért kezdték alkalmazni emberi köldökzsinórból kinyert vérsejtek érhálózattá növesztéséhez.

A csapat a polietilén glikolt UV-fénynek tette ki. A keletkezett sejtek így kiemelkedtek a hidrogélből, melyben fluoreszcens festékkel vált láthatóvá, mi történik 72 óra alatt, a vérlemezkék – kapillárisokat – csövecskéket képeznek-e.

A sikeres értenyészetről gyorsított a Baylor Főiskolán videó is készült, amelyen megfigyelhető, miként alakultak ki, s vájtak utat maguknak az anyagban a hajszálerek, s folyt rajtuk keresztül a vér.

AJÁNLOTT LINKEK:

A mesterséges érhálózat növesztéséről szóló eredeti tanulmány kivonata – angolul (Acta Biomaterialia)

Bővebben az új kutatásról – angolul (Popular Science)

Információk a mesterséges érhálózat előállításáról – angolul (PhysOrg)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik