Tudomány

Gyógyítható a fülzúgás

Patkányoknál már sikerült elcsendesíteni a sokaknak problémát okozó fejben hallható tartós morajlást.

A tinnitus, azaz a fülzúgás olyan hang hallását jelenti az egyik, vagy mindkét fülben, ritkábban a fejben, ami nem emberen kívüli hangforrásból ered. Ez lehet sípolás, sistergés, csattogás, dübörgés. Az embereknél a leggyakoribb fülzúgás fizikai eszközzel nem mérhető meg.

Okozhatja keringési zavar, stressz, sérülés, fertőző megbetegedés, fogászati probléma, agydaganat, cukorbetegség. Legtöbbször nehéz megállapítani a konkrét okát, a mindennapi életet megkeserítő tünetek azonban hosszú távon fennmaradhatnak.

Ez ellen fejlesztették ki a Dallasi Texas Egyetem mérnökei új eljárásukat, mely segítségével patkányoknál már sikeresen enyhítették a tinnitust. A tudósok az állatok agyában található idegeket stimulálták – tréningezték – különböző frekvenciájú hangrezgésekkel.

A kezelést egy nap háromszáz alkalommal végezték el, több mint két hét után a rágcsálók fülzúgással kapcsolatos magatartási zavarai megszűntek, ami azt jelenti a tinnitusuk is elmúlt. A mérnökök jelenleg azon dolgoznak, hogy embereken is teszteljék a kezelés hatékonyságát, s kifejlesszenek egy biztos eszközt, mellyel biztosan csökkenthetők a fülzúgás kellemetlen tünetei.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a fülzúgás leküzdésének új módszeréről – angolul (New Scientist)

Fülzúgás (Tinnitus.hu)

A fülzúgás kezelése (Tinnitus Cure Site)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik