Tudomány

Palládiumüveg: a világ legerősebb anyaga

Kaliforniai tudósok új eljárást fejlesztettek ki a fémüveg előállítására.

Az üveg és a palládium keveréke egy olyan kémiai szerkezetet ad az anyagnak, mely a bele vegyített fém miatt ellensúlyozza az üveg törékenységét. Rugalmassá teszi azt, ugyanakkor fenntartja annak erejét. Sokkal könnyebb, mint az acél. Súlya megegyezik az alumíniummal és a titánötvözetével.

A palládium és az üveg vegyítése Robert O. Ritchie a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium tudósa szerint ez a valaha eddig legjobb kombináció arra, hogy sikerüljön a szilárdságot – keménységet – és az ellenállóképességet – rugalmasságot – egyetlen anyagban “megtestesíteni”.

A palládiumüveget az amerikai tudósok az anyagok “szent gráljának” tarják, mivel a keménység és a rugalmasság két olyan tulajdonság, mely elvileg kölcsönösen kizárná egymást, de ebben az ötvözetben mégis egyesül.

Korábban, 1969-ben már sikerült 77.5% palládiumból, 6% rézből és 16.5% szilíciumból előállítani hasonló fémüveget. A Kaliforniai Technológia Intézetben kifejlesztett új eljárásban palládiumot a foszfort, szilíciumt, germániumt és ezüstöt “elegyítenek” az üveggel. A jövőben a palládiumüveget hidak és repülőgépalkatrészek gyártásánál használhatják majd.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben az új fémüvegről (Gizmodo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik