Tudomány

Szupergumi űrjhajóknak és elektromos tornacipőknek

A japán kutatók által kifejlesztett viszkoelasztikus gumi pattog, vezeti az elektromosságot és ellenáll szinte minden hőmérsékletnek.

Az eddig használt viszkoelasztikus anyagok, mint pl. a füldugó és a matracok, jól teljesítenek mérsékelt hőmérsékleten, azonban túl melegben lebomlanak, elolvadnak, túl hidegben pedig megkeményednek.

Az új anyag is deformálódik extrém hőmérsékleti körülmények között, ám mindezek után gyorsan visszanyeri formáját. A szupergumi -160 és 1000 Celsius-fok között teljesen ellenálló. Ez azért fantasztikus egy anyag esetében, mert például 1000 Celsius-fok körül az alumínium már elolvadt, az acél pedig éppen “olvadni készül”.

A kivételes hőmérséklet-tartomány, melyet a nanoszénszálakból létrehozott anyag kibír, hatékony űreszközök készítésére, jegyezte meg Jurij Gogotsi, a Drexel Egyetem nanotechnológiával foglalkozó szakértője. A bolygóközi térben jól viselné a terhelést.

A szupergumi előállítása sajnos még mindig túl drága a tömeges ipari hasznosításhoz. Egy napon azonban valószínűleg gyártható lesz belőle ránc nélküli szövet és forradalmian új, villamos energiát termelő cipőtalp.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk a szupergumiról – angolul (Popular Science)

A szupergumi bemutatása – angolul (Discovery News)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik