Tudomány

Antianyagot rejtenek a zivatarok

"Csapdába ejtik", és a világűrbe küldik a zivatarfelhők a világegyetem egyik legtitokzatosabb anyagát.

A NASA Fermi teleszkópjának mérései szerint a zivatarok úgynevezett földi gammasugár felvillanásokat – úgynevezett TGF-eket – bocsátanak ki magukból. Az 511 kiloelektronvolt feszültséggel bíró sugárnyalábokban ráadásul nem is akármilyen részecskék: az elektronok antianyag párjai, pozitronok keletkeznek.

Michael Briggs az Alabamai Egyetem csapatának kutatója szerint, az állítást a NASA Fermi űrteleszkópjának több észlelése is bizonyítja: valamilyen módon antianyag részecskék rejtőznek az erős mágneses térrel rendelkező zivatarfelhőkben, melyek gammasvillanás kíséretében az űrbe távoznak. A jelenséget kiváltó folyamatok pontos okai egyelőre ismeretlenek.

Briggs január 10-én mutatta be villámokról szóló kutatását az Amerikai Csillagászati Társaság Seattle-ben tartott rendezvényén.

ANTIANYAG

Az antianyagban az atomot a proton, neutron és elektron helyett azok antirészecskéi, az antiproton, antineutron és pozitron építi fel. Rendes anyaggal találkozva megsemmisül mindkettő és energia szabadul fel elektromágneses sugárzás formájában.

Az antianyag ugyanúgy viselkedik, mint a rendes anyag: például ugyanazok a mágneses tulajdonságai.

Az első antianyagot – antihidrogént – a svájci CERN-ben sikerült előállítani és megfigyelni 1995-ben.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a NASA Fermi űrtávcső észleléseiről (NASA)

Földi gammasugár felvillanások (Magyar Űrkutatási Iroda)

Antianyagok a zivatarokban (New Scientist)

Antianyag (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik