Tudomány

Röntgensugarakat rejt a villám

Olyan felvételek készültek a villámlásról, "mintha Superman szemével néznénk, akinek röntgenlátása volt."

Már korábban is ismert volt, hogy a villámlást röntgensugár-kibocsátás kíséri, ám a tudósok nem teljesen értették a jelenség mechanizmusát. Nem volt tudott például, hogyan alakul ki a villám a felhőkben, hogyan halad a légkörön keresztül, miként sújtja a különböző objektumokat a talajon, beleértve az embereket és az épületeket.

A Floridai Egyetem és a Floridai Technológiai Intézet kutatói a nyár folyamán kis rakétákat lőttek fel az állam északi részén, Camp Blandingben a viharfelhőkbe, hogy villámlást váltsanak ki.

Négy különálló villámlást regisztráltak, és eközben mérték a röntgen- és gammasugárzást. Egy speciális kamera segítségével sikerült rögzíteniük a kibocsátott röntgensugarakat, mielőtt a villám elérte volna a talajt.

Mint a kutatásokat irányító Joseph Dwyer rámutatott, annak ellenére, hogy a felvételek kis felbontásúak voltak, a képek teljesen új módon láttatják a villámokat. “Mintha Superman szemével néznénk, akinek röntgenlátása volt” – hangsúlyozta előadásában Dwyer.

Annak ellenére, hogy a villámokat mesterségesen váltották ki, Dwyer szerint ezek nagyon hasonlítanak a természetes úton létrejövőkhöz, ráadásul a kísérlet bármikor megismételhető.

“A mesterséges villámok tanulmányozása során sokat megtudhatunk a természetes villámokról” – hangsúlyozta a kutató.

A kísérletekről az Amerikai Geofizikai Szövetség konferenciáján számoltak be San Franciscóban.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk a villámlás röntgensugárzásáról – angolul (Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik