Tudomány

Szupervakcinát fejlesztenek a H1N1 segítségével

A H1N1 vírusával fejleszthetik ki a minden influenza ellen jó, univerzális védőoltást.

“Ami nem öl meg, erősebbé tesz” – tartják a chicagói Emory Egyetem tudósai, nekiálltak ugyanis megkeresni az influenzaoltások “szent grál”-ját. Ehhez a 2009-es H1N1-megfertőződéseket kezdték vizsgálni. Azt találták, hogy azoknak a betegeknek a szervezetében, akik elkapták és túlélték a H1N1-et, olyan antitestek termelődtek a vírusfertőzés által, mely ellenállóvá teszi őket az összes influenzavírussal szemben.

A tudósok kilenc felnőtt betegtől vettek vérmintákat. A mintákból sikerült kinyerni azokat a vörösvérsejteket, melyek antitesteket termeltek a vírus ellen. A vérsejtekből elkülönítették azokat a géneket, melyek a 86-fajta ellenanyag-termelésért felelősek. Ezután rájöttek, hogy antitestek közül öt kötődik az összes szezonális H1N1-es vírustörzshöz, az 1918-as spanyol náthát okozó vírushoz és a H5N1-es madárinfluenza-törzshöz.

A chicagói csapat azt állítja, hogy az antitestekből elkészíthető minden idők legbiztosabb influenza elleni oltása. Az antitestek a jövőbeli vírusmutációkkal szemben is védelmet nyújtanának akkor, ha az emberi szervezetet lehetne stimulálni a kinyert génekkel a vírusok elleni védőanyagok termelésére.

Az influenzavírusok evolúciója az amerikai tudósok szerint túl statikus ahhoz, hogy a vírusok “utódai” kijátsszák a H1N1 ellen termelődött 86 antitestet, így a vakcina a jövő influenzája ellen is hatásos lenne.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk az univerzális influenza oltásról – angolul (Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik