Tudomány

Mitől haltak ki az ammoniteszek?

Hús helyett a planktont szerették, ez lett a vesztük egy új kutatás szerint.

Francia és amerikai kutatók a népszerű ammoniteszeket – csavart vázzal rendelkező – szifótölcséres lábasfejűek fossziliáit vizsgálták, amikor arra a következtetésre jutottak, az ammoniteszek kihalása a táplálékláncuk megváltozására vezethető vissza.

A most vizsgált észak-amerikai Nagy Síkság területéről származó ammonitesz, pontosabban Baculites utolsó vacsorája egy csigalárva és három apró rák volt. Ebből jellemezhető az ősállat táplálékláncban betöltött szerepe.

Az ammoniteszek a dinoszauruszokkal közel egyidőben a kréta kor végén 65 millió évvel ezelőtt haltak ki. Eltűnésük oka ismeretlen. A kutatók gyanítják az ammonitesz-csoport fajai főleg planktonszerű és kisméretű élőlényekkel táplálkoztak – ellenben a többi lábasfejűvel – akik mind ragadozók és dögevők.

A planktonok felszínen történt nagyobb kihalások miatt tömegesen pusztultak el. Az ammoniteszek szájszerve azonban csak az apró vízi állatok kiszűrésére volt alkalmas. Táplálékuk hirtelen eltűnése a kréta kor végi nagy kihalással őket is eltűntette a Föld színéről.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben az új kutatásról – angolul (New Scientist)

Planktonevő ammoniteszek utolsó vacsorája (Origo)

Ammoniteszek (Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik