Tudomány

Erősödik a Golf-áramlat

A jelenség egyedülálló az utóbbi kétezer évben, és valószínűleg összefügg a globális felmelegedéssel.

A kanadai Új-Skócia tartomány partjai előtt, az Atlanti-óceán északi részén két tengeráramlat találkozik egymással. A Golf-áramlat viszonylag meleg, tápanyagban dús víztömegeket hoz, míg a Labrador-áramlat hűvös, tápanyagban szegény vizet. Januárban a Golf-áramlat miatt Norvégia tengerparti területei átlagban mintegy 30 °C-kal melegebbek, mint az azonos szélességi fokon fekvő észak-kanadai kontinentális területek.

A svájci Bázeli Egyetem és a kanadai Újfundlandi Egyetem kutatói arra jöttek rá, hogy a hűvös áramlat az 1970-es évek eleje óta egyre inkább veszít jelentőségéből, míg a meleg hatása egyre nő.

A kutatók megkövült korallokat vizsgáltak meg több száz méteres mélységekben. A korallok a tenger felszínéről alásüllyedő élőlények maradványaiból táplálkoznak, azokat beépítik vázukba, és a fákhoz hasonlóan évgyűrűket képeznek. A kutatók ezek alapján rekonstruálták az áramlati viszonyok történetét.

Kiderült, hogy az 1970-es évekig szinte egyáltalán nem változott a két áramlat hatása. Mintegy negyven éve azonban a Labrador folyamatosan veszít jelentőségéből. A jelenség és a globális felmelegedés között közvetlen összefüggés állhat fenn.

A mongol hódítás hazánkban is a megfélemlítésre, a terrorra épült, a halottak száma tízezres, sőt, százezres nagyságrendű volt, a foglyokat saját népük ellen hajtották csatába – az újabb kutatások egymás után tárják fel a tragédia kézzel fogható nyomait.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.