Tudomány

Erősödik a Golf-áramlat

A jelenség egyedülálló az utóbbi kétezer évben, és valószínűleg összefügg a globális felmelegedéssel.

A kanadai Új-Skócia tartomány partjai előtt, az Atlanti-óceán északi részén két tengeráramlat találkozik egymással. A Golf-áramlat viszonylag meleg, tápanyagban dús víztömegeket hoz, míg a Labrador-áramlat hűvös, tápanyagban szegény vizet. Januárban a Golf-áramlat miatt Norvégia tengerparti területei átlagban mintegy 30 °C-kal melegebbek, mint az azonos szélességi fokon fekvő észak-kanadai kontinentális területek.

A svájci Bázeli Egyetem és a kanadai Újfundlandi Egyetem kutatói arra jöttek rá, hogy a hűvös áramlat az 1970-es évek eleje óta egyre inkább veszít jelentőségéből, míg a meleg hatása egyre nő.

A kutatók megkövült korallokat vizsgáltak meg több száz méteres mélységekben. A korallok a tenger felszínéről alásüllyedő élőlények maradványaiból táplálkoznak, azokat beépítik vázukba, és a fákhoz hasonlóan évgyűrűket képeznek. A kutatók ezek alapján rekonstruálták az áramlati viszonyok történetét.

Kiderült, hogy az 1970-es évekig szinte egyáltalán nem változott a két áramlat hatása. Mintegy negyven éve azonban a Labrador folyamatosan veszít jelentőségéből. A jelenség és a globális felmelegedés között közvetlen összefüggés állhat fenn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik