Tudomány

Alaszka az USA részévé válik (1959)

Washington-Juneau, január 3. – Az Amerikai Egyesült Államok 49. államává avanzsál a területileg különálló Alaszka.

Az állam és a terület neve (Alyeska) az aleut szóból származik, melynek jelentése „nagy ország”, „nagy föld” vagy „szárazföld”.

Alaszkát 1741-ben az eredetileg dán nemzetiségű orosz tengerészkapitány, Vitus Bering fedezte fel, az Ázsiát Amerikával elválasztó szorossal együtt (ez ma a nevét viseli). Orosz-Amerikának keresztelték el, és az orosz cár fennhatósága alá került.

Egyes geológusok szerint több ezer évvel ezelőtt a két kontinensre még gyalog is át lehetett kelni, így a Szibériában, Közép-Ázsiában és az észak-amerikai kontinensen meglévő népcsoportok rokonsága idáig vezethető vissza.

Anchorage, Alaszka, turisztikai csalogató videó:

Az oroszok elsősorban a szőrmekereskedés miatt örültek a területnek, de ez – a magas szállítási költségek miatt – nem volt nyereséges. A betelepítés sem járt sikerrel.

Az amerikaiak 1859-ben tettek először ajánlatot a terület megvásárlására, de akkor még kikosarazták őket. 1865-ben befejeződött az amerikai polgárháború, két év múlva pedig Oroszország már rábólintott az USA ajánlatára. 1867. március 30-án kötötték meg a szerződést, melynek értelmében az USA 7 millió 200 ezer dollárt fizetett Alaszkáért. Október 18-án Sitkában (korábban Arhangelszk), az orosz közigazgatási központban vonták fel az amerikai zászlót – ez a nap az Alaska Day az USA-ban.

A Denali Nemzeti Park:

Érdekes, hogy itt tört ki a történelem legnagyobb aranyláza 1896-97-ben. Ennek hatására több település is alakult, és átalakult, bővült.

1958. július 7-én tartottak népszavazást a területen, ahol a lakosok arról döntöttek, vegyék fel Alaszkát a szövetségi államok közé. Novemberben megválasztották a kormányzót, két szenátort és egy kongresszusi képviselőt.

Az amerikaiak sem lelkendeztek feltétlenül a területért, egészen az 1960-as évekig, amikor nyersanyaglelőhelyeket fedeztek fel. A világháborúk idején és után (a hidegháborúban) azért vált kulcsterületté, mert a két szuperhatalom itt közvetlenül érintkezik egymással a Bering-szoroson keresztül.

Legfontosabb tudnivalók

Alaszka területe: 1 717 854 négyzetkilométer, melyből 13,77 százalék víz. Népessége 2003-ban 626 932 fő volt, ez 0,42 fő/négyzetkilométeres népsűrűséget jelent.

A területét tekintve a legnagyobb amerikai állam, népességét tekintve viszont csak a 48. Legmagasabb pontja a Mount McKinley, amely 6194 méter. Fővárosa Juneau, legnagyobb városa Anchorage.

Alaszkát 49. tagállamként 1959. január 3-án vették fel az Amerikai Egyesült Államok uniójába. A terület jelenlegi kormányzója Sarah Palin.

Alaszka jelképei tartozik: a nefelejcs, a hófajd, a jávorszarvas, a grönlandi bálna, a szitakötő, a sitkafenyő, a jáde kő, a királylazac. Jelmondata: Északra, a jövő felé.

AJÁNLOTT LINKEK:

Alaszka története 1. (mult-kor.hu)
Alaszka himnusza (wikipedia)
Kronológia (kodiakisland.com)
Alaszka hivatalos weboldala (alaska.gov)
Turisztikai érdekességek (usatravel.hu)
Alaszka története 2. (nps.gov)
Alaszka története, gazdasága, érdekességei (wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik