Tudomány

Űrkarácsony a Hold körül

Az Apollo-8 legénysége élőben közvetítette a "földfelkeltét" 1968 karácsonyán.
Kapcsolódó cikkek

Negyvenkét év Frank Borman, Jim Lovell és Bill Anderson egy parancsnoki modulban lebegtek a Hold körül, amikor jókivánságaikat élőben közvetítették a Földre. Ez az esemény volt a legnépszerűbb űrkarácsony a történelemben, hiszen ekkor látta meg az emberiség a Föld Hold felé fordított arcát, és ezzel az első “földfelkeltét”. Ekkor mondta Jim Lovell: “Innen nézve a Föld egy hatalmas oázis az űr végtelenjében…”

A legénység december 21-én állt Hold körüli pályára, s tízszer repült el égi kísérőnk körül karácsony napjáig. Karácsonykor felolvasták az emberiségnek a Biblia Teremtéstörténetét. Ez volt a világ első tévéadása, amit az űrből sugároztak.

Másnap az Apollo-8 motorja kigyulladt, amikor elhagyták a Hold pályáját, s ekkor aggódva jelentették ezt az űrközpontnak az esetet azzal a kiegészítéssel, hogy a Földön tartózkodók vegyék figyelembe: aznap jön a Mikulás.

A legénység végül biztonságban landolt a Csendes-óceánon. Az Apollo-8 utazása, minden idők legszenzációsabb űrkarácsonya, szinte minden lehetséges “űrtettben” első volt: az űrhajó először érte el a Föld gravitációs mezejének elhagyására alkalmas szökési sebességet.

Az űrhajósok először léptek át egy másik égitest gravitációs mezejébe. Először álltak pályára egy másik égitest körül és hagyták el később ezt a pályát szintén elsőként. A legénység tagjai lehettek az első emberek, akik saját szemükkel láthatták a Hold túloldalát, és szintén ők lehettek az elsők, akik először látták egyszerre, bolygóként a Földet.

BIBLIAOLVASÁS AZ ŰRBEN:

AJÁNLOTT LINKEK:

Az űrkarácsony története (NASA)

Az Apollo-8 küldetése– angolul (Wikipedia)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik