Tudomány

Megállítható a hepatitisz vírus

24.hu
24.hu

2010. 12. 29. 13:02

Floridai tudósok meg tudnák állítani az "alattomos" hepatitisz-C vírus szaporodását.
Korábban a témában:

A floridai The Scripps Kutatóintézetben rájöttek a hepatitisz C vírus másolásáért felelős fehérje-átvitel működésére. Ha gátolni tudják a vírus szaporodási folyamatát egy újfajta gyógyító eljárást fejleszthetnének ki a hepatitisz C-ellen.

A hepatitisz C vírus a krónikus májgyulladásért felelős. A gyulladás véglegesen és súlyosan károsítja a májsejteket. A betegség előrehaladtával a pácienseknél májzsugor alakulhat ki. Rosszabb esetben, mivel a hepatitisz C onkogén – tehát növeli a rák kialakulásának kockázatát – májrák is kifejlődhet.

A vírus alattomosságára jellemző, hogy a nemcsak a májsejtekben szaporodik és nem csak azokat támadja meg. A nyiroksejtekben is előfordulhat, izületi- és bőrpanaszokat, izom- és vesegyulladást is okozhat.

AMI ELLEN NINCS VÉDŐOLTÁS

A WHO adatai szerint 170 millió hepatitisz C fertőzött él világszerte. Afrika, a Földközi-tenger keleti medencéje mentén fekvő országok és a Csendes óceáni szigetek különösen érintettek. Az Európai Unióban körülbelül ötmillió fertőzött él, becslések szerint 80 százalékuk lehet vírushordozó. A hepatitisz ezen fajtája ellen nincs védőoltás.

A hepatitisz C az eddigi vírusgátlókra mutációkkal reagált. A The Scripps kutatói ezért a vírus “magjáig” hatva szeretné blokkoltatni a fehérje-fehérje kölcsönhatásokat, ezzel megállítva a vírus emberi szervezetben való terjedését.

AJÁNLOTT LINKEK:

Információk az új kutatásról – angolul (Science Daily)

Bővebben a hepatitisz C-ről (Házipatika)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.