Tudomány

Megállítható a hepatitisz vírus

Floridai tudósok meg tudnák állítani az "alattomos" hepatitisz-C vírus szaporodását.

A floridai The Scripps Kutatóintézetben rájöttek a hepatitisz C vírus másolásáért felelős fehérje-átvitel működésére. Ha gátolni tudják a vírus szaporodási folyamatát egy újfajta gyógyító eljárást fejleszthetnének ki a hepatitisz C-ellen.

A hepatitisz C vírus a krónikus májgyulladásért felelős. A gyulladás véglegesen és súlyosan károsítja a májsejteket. A betegség előrehaladtával a pácienseknél májzsugor alakulhat ki. Rosszabb esetben, mivel a hepatitisz C onkogén – tehát növeli a rák kialakulásának kockázatát – májrák is kifejlődhet.

A vírus alattomosságára jellemző, hogy a nemcsak a májsejtekben szaporodik és nem csak azokat támadja meg. A nyiroksejtekben is előfordulhat, izületi- és bőrpanaszokat, izom- és vesegyulladást is okozhat.

AMI ELLEN NINCS VÉDŐOLTÁS

A WHO adatai szerint 170 millió hepatitisz C fertőzött él világszerte. Afrika, a Földközi-tenger keleti medencéje mentén fekvő országok és a Csendes óceáni szigetek különösen érintettek. Az Európai Unióban körülbelül ötmillió fertőzött él, becslések szerint 80 százalékuk lehet vírushordozó. A hepatitisz ezen fajtája ellen nincs védőoltás.

A hepatitisz C az eddigi vírusgátlókra mutációkkal reagált. A The Scripps kutatói ezért a vírus “magjáig” hatva szeretné blokkoltatni a fehérje-fehérje kölcsönhatásokat, ezzel megállítva a vírus emberi szervezetben való terjedését.

AJÁNLOTT LINKEK:

Információk az új kutatásról – angolul (Science Daily)

Bővebben a hepatitisz C-ről (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik