Tudomány

Selyemúton jöhetett a pestis Európába

Az első pestisjárvány több mint 2600 évvel ezelőtt tört ki Kínában. Európába a betegség a Selyemúton keresztül érkezhetett.

A világ összes tájáról összegyűjtött Yersinia pestis-törzsek genetikai vizsgálata lehetővé tette, hogy megrajzolják a kórokozó “családfáját”. Sikerült kimutatni, miként mutálódott a baktérium az idők során. A “családfa” arról árulkodik, hogy 728 évvel ezelőtt levált az egyik “ága”, abban az időben, amikor lesújtott a “fekete halál”.

A “fekete halál” a három nagy pestisjárvány közül a második volt. Az első törzs a Kr.u. VI. században, Justinianus bizánci császár (527- 565) uralkodása alatt okozott járványt. A XIV. századi pestisjárvány Európa lakosságának a harmadát vitte el, a harmadik járvány a XIX. század végén kezdődött Kínában, majd Hongkongból a hajóutak mentén 1900-ban érkezett meg San Franciscóba.

“Mind a három nagy járványt kiváltó kórokozóknak közös volt az őse” – hangsúlyozta a kutatásokat irányító Mark Achtman, az írországi University College Cork professzora, aki szerint a bubópestist Délkelet-Ázsiába, Indiába és Kelet-Afrikába a XV. századi kínai földrajzi felfedezőutak vezetője, Cseng Ho tengernagy hajóinak “potyautasai”, a patkányok juttatták el.

“Amit tudunk, az az, hogy a baktérium Kínában fejlődött ki, végig Kínában volt, s Kínából indult útnak. Viszont nem tudjuk, hogy a fekete halál miként jutott el Európába” – fogalmazott Mark Achtman professzor.

Mint kiemelte, a korabeli feljegyzések szerint a Kaszpi-tengerről érkező hajók közvetítésével érkezett meg a járvány Európába. Nem ismeretes viszont, hogy a járvány hogy jutott el a Kaszpi-tengerig.

“Adataink arra engednek következtetni, hogy a Selyemút mentén közlekedő karavánoknak köszönhetően érte el a kórokozó a Kaszpi-tengert” – tette hozzá Mark Achtman.


AJÁNLOTT LINK:

Yersinia pestis genome sequencing identifies patterns of global phylogenetic diversity (Nature Genetics)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik