Tudomány

A lepkéknek még mindig “nyár” van

Rendszerint csak december elejéig repülnek a szövőlepkék, de a szokatlanul enyhe időszak miatt idén karácsonyig kitartottak.

Karácsony előtti enyhe estéken, az erdős részeken sokfelé repült Baranya megyében az aranysárga fejű, vörhenyes barna szárnyú tollas púposszövő.

Mivel a fény erősen vonzza a lepkéket, azok tömegével repültek rá a kivilágított ablakokra, de gyakran kerültek a Mánfa és Árpádtető közötti úton az autólámpák fényébe is.

A nőstények tojásaikat juhar- és olykor bükkfák rügyeinek közelében rakják le, ahol átvészelik a sokszor igen hideg januárt és februárt.

A csupasz zöld hernyók májustól júliusig táplálkoznak a fák lombkoronáiban, majd leereszkednek a földre, ahol egy szövedékkel kitöltött üregben bábozódnak be. A kikelt lepkék csak november végén kezdik el éjszakai repülésüket. Kedvezőtlen időjárás esetén a bábok nyugalomban maradnak, s a lepkék csak februárban bújnak elő.

A tollas púposszövő a lomberdőkben előfordul Japántól Angliáig, de a szigetországban már igazi ritkaságnak számít. Magyarországon főleg a Dunántúlon és az Északi-középhegységben elterjedt, míg Alföldön csak szórványosan figyelték meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik