Tudomány

A lepkéknek még mindig “nyár” van

Administrator
Administrator

2010. 12. 28. 08:25

Rendszerint csak december elejéig repülnek a szövőlepkék, de a szokatlanul enyhe időszak miatt idén karácsonyig kitartottak.

Karácsony előtti enyhe estéken, az erdős részeken sokfelé repült Baranya megyében az aranysárga fejű, vörhenyes barna szárnyú tollas púposszövő.

Mivel a fény erősen vonzza a lepkéket, azok tömegével repültek rá a kivilágított ablakokra, de gyakran kerültek a Mánfa és Árpádtető közötti úton az autólámpák fényébe is.

A nőstények tojásaikat juhar- és olykor bükkfák rügyeinek közelében rakják le, ahol átvészelik a sokszor igen hideg januárt és februárt.

A csupasz zöld hernyók májustól júliusig táplálkoznak a fák lombkoronáiban, majd leereszkednek a földre, ahol egy szövedékkel kitöltött üregben bábozódnak be. A kikelt lepkék csak november végén kezdik el éjszakai repülésüket. Kedvezőtlen időjárás esetén a bábok nyugalomban maradnak, s a lepkék csak februárban bújnak elő.

A tollas púposszövő a lomberdőkben előfordul Japántól Angliáig, de a szigetországban már igazi ritkaságnak számít. Magyarországon főleg a Dunántúlon és az Északi-középhegységben elterjedt, míg Alföldön csak szórványosan figyelték meg.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.