Tudomány

Új fagyöngyfajtát azonosítottak

A Kew-i Királyi Botanikus Kert szakemberei épp az ünnep előtt jelentették be a növény új fajtájának felfedezését.

Az intézmény közlése szerint a Helixanthera schizocalyx-nek elnevezett növényt Mozambik északi részén, a Mabu-hegyen, a csúcs közelében fedezték fel a Kew-i Királyi Botanikus Kert 2008-as expedíciója során. A növényre Colin Congdon lepkeszakértő figyelt fel, mivel a fagyöngy különbözött mindentől, amit a tudós Malawi és Mozambik hegyeiben látott.

Az expedíció a fagyöngynek csupán öt példányát gyűjtötte be, ezek mindegyike a hegy meghatározott területén, kávéfára kapaszkodva nőtt. A Mabu-hegyen egyébként egy új kaméleont, két új kígyót, egy új rákfajtát és néhány ismeretlen lepkefajt is felfedeztek.

A Kew-i Királyi Botanikus Kert egy másik eleddig ismeretlen növény felfedezését is bejelentette: a 41 méter magasságot elérő Magnistipula multinervia igen ritka, kizárólag Kamerunban, a Korup Nemzeti Parkban nő, s mindössze négy példánya ismert. A kutatóknak fel kellett mászniuk a fára, hogy összegyűjtsék a gyümölcseit, mivel azok nem esnek a földre.

Vietnam déli részén egy nagy orchideát fedeztek fel – a Dendrobium daklakense sárga és fehér virágait egy vadász vette észre, aki helyi orchideatermesztőnek adta el.

FEHÉR FAGYÖNGY (VISCUM ALBA)

Egész Európában elterjedt félélősködő, örökzöld növény. Leggyakoribb gazdanövényei az almafa, a nyárfa, a fűzfa, az akácfa. Angolszász hagyomány, hogy karácsonykor a felakasztott fagyöngy alatt bárkit bárki megcsókolhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik