Tudomány

Intergalaktikus telefonon hívhatnánk E.T.-t?

24.hu
24.hu

2010. 12. 20. 09:55

A távoli jövőben gravitációs lencsézéssel működő telefonokkal beszélgethetnének az űrhajósok egymással.
Korábban a témában:

Legalábbbis ezt állítja Claudio Moccone a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia igazgatója az Acta Astronautica folyóiratban. A technika forrása a Nap gravitációs ereje lenne, mely egy óriási lencseként nagyítaná fel a Földről sugárzott jeleket.

A kutató szerint módszerrel akár idegen civilizációknak is üzenhetnénk. Egyetlen hívás legközelebb fókuszpontja a gravitációs lencsével 550-szer menne távolabbra, mint amennyire a Föld a Naptól kering. Az új eszköz állítólag kizárná a mikrohullámú háttérsugárzás zavarait is, így kristálytiszta jeltovábbításra lenne alkalmas.

Mivel a telefon nem dacol a fizika törvényeivel, így az üzenetek csak fénysebességgel száguldhatnának, ami azt jelenti, hogy a szomszédos Alpha Centauri még mindig 4,3 év alatt jutna el az első jel.

Még erősebb űrtávközlési hálózatot lehetne kialakítani további jelfogó űrhajókkal, melyek űrbéli irányítóközpontokként továbbíthatnák a “csillagközi közleményeket”.

AJÁNLOTT LINKEK:

Több információ csillagközi telefonról – angolul (Gizmodo)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.