Tudomány

A nyilvánosság előtt IV. Henrik levágott feje

Egy nyugdíjas vámszedő padlásán porosodott fél évszázadon át a "koronás" fő.

Csütörtökön az Associated Press sajtótájékoztatóján még több információ kiderült “navarrai” IV. Henrik francia király bebalzsamozott fejéről. Például az, hogy a királyi fő egy 84 esztendős vámszedő Jacques Bellanger padlásán pihent még 2010. januárjában.

Stephane Gabet újságíró nyomon követte a királyi fő kalandos útját. A négyszáz éve, 1610-ben mumifikált fejet a francia királyok szokásos temetkezési helyén a Párizstól északra található Saint-Denis székesegyházban helyezték örök nyugalomra. A Nagy Francia Forradalom idején a templomból a királyi sírok feldúlása közben nyomaveszett.

Több mint száz év múlva tűnt föl ismét, az 1900-as években egy párizsi Drout akciós ház nyilvántartásában. Bellanger a vámszedő felesége 1955-ben vette meg tőlük ötezer frankért. A becses ereklye végül az idős Bellanger padlásán kötött ki, innen került egy faládában a Raymond Poincaré Egyetemi Kórház törvényszéki szakértőinek kezébe.

NÉGYSZÁZ ÉV UTÁN ÚJRA A BONCASZTALON

A szakértők elemezték a balzsamozáskor alkalmazott anyagokat, majd összehasonlították az eredményeket a boncolásról szóló beszámolóval, amelyben a királyi kirurgus részletesen felsorolta, hogy mit használtak a szövetek tartósítására.

A kutatók elvégezték a digitális arcrekonstrukciót is, valamint a fejet CT-vizsgálatnak vetették alá, amely kimutatta, hogy a koponya összeillik IV. Henrik összes ismert portréjával és halotti maszkjával.

Sajnos DNS-t nem tudtak kivonni a múmifikált testrészből. A minták túl szennyezettnek bizonyultak. Jelenleg harminc érv támasztja alá, hogy biztosan a franciák kedvelt királyáé, IV. Henriké lehet a titokzatos fej.

A királyi fő sorsáról a franciák dokumentumfilmet készítenek, melyet februártól fog bemutatni Gabet produkciós társasága. A tervek szerint az uralkodó fejét jövőre újratemetik a Saint-Denis székesegyházban.

A FRANCIÁK KEDVENCE

IV. Henrik (1553-1610) Franciaország első Bourbon uralkodója, a Napkirály, XIV. Lajos nagyapja.

Az egyik legnépszerűbb francia király békét teremtett a katolikusok és a protestánsok között, csökkentette az államadósságot, megduplázta a bevételeket, és megteremtette a költségvetési egyensúlyt.

Uralkodása alatt épültek fel az olyan emblematikus párizsi létesítmények, mint a francia főváros legrégebbi és legszebb tere, a Place de Vosges, vagy az Új Híd, azaz a Pont Neuf.

AJÁNLOTT LINKEK:

Film a fejről és a sajtótájékoztatóról (BBC News)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik