Tudomány

Azonosították IV. Henrik levágott fejét

24.hu
24.hu

2010. 12. 15. 08:38

IV. Henrik bebalzsamozott fejének még a francia forradalomban veszett nyoma.
Korábban a témában:

Törvényszéki kutatócsoport azonosította azt a fejet, melyről évtizedek óta az a legenda kering, hogy egykor az 1610-ben merényletben elhunyt IV. Henrik királyé lehetett.

A királyi főből vett DNS-minták túl szennyezettek voltak ahhoz, hogy bizonyítéknak használhassák őket. Így a törvényszéki szakértő csak a számítógépes modellezésre és a király portréira támaszkodhattak. A lágy szövetekben egy korábbi merénylet nyomait fedezték, melyet IV. Henrik képein is rögzítettek. A British Medical Journalban közzétett jelentés szerint a testrészt illatosítószerekkel próbálták bebalzsamozni halála után.

A “morbid ereklye” még a francia forradalomban, 1793-ban tűnt el nyomtalanul a Saint-Denis királyi kápolna kifosztásakor.

IV. Henrik Franciaország egyik kedvenc uralkodója volt. Ő tért át katolikus hitre, hogy véget vessen a francia vallásháborúknak. Ő építette a Pont Neuf hídat. Az első uralkodó volt a Bourbon dinasztiából. Az ő unokája XIV. Lajos, a Napkirály.

Fejét a vizsgálatok után temetési ünnepségek keretében helyezik vissza a Saint Denis kápolnába.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk angolul a bebalzsamozott király főről (BBC News)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2016. március 2.
Palich Etelka, a Miniszterelnökség területi közigazgatás irányításáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a fogyatékossággal élő felsőoktatási hallgatók közigazgatási ösztöndíjprogramja őszi szemeszterének záró-, illetve tavaszi szemeszterének nyitórendezvényén és oklevélátadóján a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal Csekonics-termében 2016. március 2-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.