Tudomány

Kiosztották a Gábor Dénes-díjakat

Hét tudós részesült hazai Gábor Dénes-díjban - az elismeréseket az Országgyűlés Főrendiházi termében adták át csütörtökön.

A Novofer Alapítvány az idén 22. alkalommal hirdette meg a Gábor Dénes-díj pályázatát. A kitüntetés alapvető célja a névadó életpályájával szimbolizált innovatív magatartás elismerése.

Az idei kitüntetettek: Bedő Zoltán agrármérnök, Czitrovszky Aladár fizikus, Gerse Károly gépészmérnök, Kéri György biokémikus, Prószéky Gábor programozó matematikus, Sperlágh Beáta orvos, Szépvölgyi János vegyészmérnök.

Az In memoriam Gábor Dénes díszoklevéllel Krausz Ferenc kísérleti fizikust, az MTA külső tagját, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatóját ismerték el.

A Gábor Dénes Tudományos Diákköri Ösztöndíjat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem két hallgatója, Lisztik Balázs és Túri József kapta.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntőjében Gábor Dénes szavait idézte, amelyek szerint “nem ismerjük a jövőt, de képesek vagyunk feltalálni azt”.

Pálinkás József, az MTA elnöke beszédében azt emelte ki, hogy a tudástársadalom helyett helyesebb lenne tudásfüggő társadalomról beszélni.

Szerinte az az ország, amely nem fordít elegendő forrást a tudományra, nem lemarad, hanem elpusztul.

A hazai kutatásfinanszírozás helyzetét elemezve rámutatott, hogy azt az utóbbi két évtizedben bizonytalanság és koordinálatlanság jellemezte, “pályázati dzsungel” alakult ki.

A Magyar Tudományos Akadémia kiemelte, problémát jelent, hogy kevesebb tehetséges fiatal választja a tudományos pályát, ezen kevesek közül sokan máshol igyekeznek boldogulni. A tudományos ráfordítások pedig több mint két évtizede nagyon alacsonyak.

AJÁNLOTT LINKEK:

Gábor Dénes-díj (Novofer Alapítvány)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik