Tudomány

Leég a Budapest Sportcsarnok (1999)

Budapest, december 15. – Ezen a napon torkollik tragédiába a karácsonyi vásár a főváros egyik legnépszerűbb épületében. Szénné ég a BS.

1974-ben döntöttek egy nagyobb sportcsarnok és egy buszpályaudvar felépítéséről a fővárosi tanácsban. A minta a leningrádi Jubileum Sportpalota lett. A javaslat 1977 novemberében született meg Lázár miniszterelnöktől, az építési engedély pedig éppen december 15-én született meg!

A tervezője Kiss István, sokszoros magyar bajnok távol- és hármasugró. 1978-tól 1981-ig épült a létesítmény, melyen szovjet munkások is dolgoztak. A csarnok nagy bravúrját a kábeltető-szerkezet jelentette, amelyet megfeszített huzalok tartottak. A megnyitó ünnepséget 1982. február 12-én tartották.

Össznemzeti érdek volt egy sportcsarnok felépítése:

A BS akkoriban korszerűnek számított, jégpályaként, atlétikai pályaként, labdajátékokra és koncertekre is alkalmas volt. Sőt, 1983-ban Európa legjobb koncerthelyszínének választották, mert a belső mennyezeti hídrendszerre hangterelőket lehetett függeszteni.

Az eredeti BS néhány mutatója:

A lelátón elhelyezett székek száma: 7000, a kihúzható tribünön elférő emberek száma: 3000. A küzdőtérre helyezhető székek száma 2500, a maximális befogadóképesség: 12 500 fő. A csarnok átmérője a lábazatnál: 117 méter, a tetőn: 127 méter. Az épület magassága 26,5 méter, alapterülete 12 000 négyzetméter.

A BS legendás koncertek és sportesemények helyszíne volt 1981 és 1999 között.

A tűz mindent megváltoztatott

1991 óta tartottak karácsonyi vásárt a Budapest Sportcsarnokban. 1999. december 15-én, hajnali 5 óra után kapott riasztást a fővárosi tűzoltóság. Állítólag későn érkezett a hívás, ezért nem lehetett megmenteni a létesítményt. (Eleinte az ott dolgozók próbálták oltani a tüzet.) A tűzjelző-rendszer is későn jelzett, mert a karácsonyi vásár miatt a küzdőtér felett a hő- és füstelvezető nyílást szellőzési céllal kinyitották.

Rögtön megindult a találgatás a szándékosságról, de minden jel arra mutatott, hogy egy égve felejtett gyertya okozta a tragédiát.

A BS romjainak eltakarítása 2000-ben fejeződött be:

A nagy erők bevetése ellenére nem sikerült megmenteni a BS-t. Eleinte 3-as riasztást jelöltek meg, de miután az érkezéskor látták, az emeleti ablakokból is kifelé csapnak a lángok, 5-ös fokozatúvá változtatták. Először még csak hat jármű fecskendője és emelőkosara dolgozott, később összesen 32.

A tűz során 10 milliárd forintos kár keletkezett. Ez volt az ország egyetlen, több ezer ember befogadására alkalmas koncert- és rendezvényhelyszíne.

A BS helyére 2001-ben kezdték el építeni a Budapest Sportarénát, amely végül 2003. március 13-án nyitotta meg kapuit.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tíz éve égett le a BS (hg.hu)
A BS tűzesete és tanulságai (epitinfo.hu)
A Budapest Sportcsarnok (wikipedia)
Mérnöki tanulságok (fib.bme.hu)
Colosseummá változott a BS (sportgeza.hu)
10 éve égett le a BS (budapestjovoje.freeblog.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik