Tudomány

Karamboloznak az univerzumok?

24.hu
24.hu

2010. 12. 14. 08:28

Hatalmas kozmikus ütközés nyoma lenne a mikrohullámú háttérsugárzásban mért különös gyűrű?
Korábban a témában:

Nemrégiben az oxfordi Roger Penrose ciklikus univerzum-elmélete keltette fel a tudományos világ érdeklődését a mikrohullámú háttérsugárzáson látható körgyűrűk iránt.

A kutatók azt állítják, hogy a kozmikus háttérsugárzásban keletkezett nyom azt bizonyítaná, hogy létezhetnek más univerzumok is a miénken kívül.

A londoni University College kutatóinak modellje szerint, a mi univerzumunk része egy nagyobb és egyre bővülő multiverzumnak.

A multiverzumban a mi világegyetemünk egyfajta kozmikus buborékban bújik meg. A multiverzumban léteznek más univerzumok is, mely világegyetemek fizikája teljesen eltérhet a miénktől.

Ha ez az elmélet helyes, akkor ebből az következne, hogy a világegyetemek ütközhetnek egymással, és így történhetett ez a múltban is, és ennek a nyoma maradt őrződött meg az ősrobbanáskor, így mutatható ki az a mikrohullámú háttérsugárzásban egy körgyűrű formájában.

A kutatók megkezdik a további kozmikus zúzódások feltérképezését, választ keresve arra a kérdésre, valóban ki kell-e tágítani elméletben létezés határait.

Hamarosan az Európai Űrügynökéség Planck missziója részletesebb képet nyújt majd a mikrohullámú háttérsugárzásról. Az új adatok feldolgozása után talán bebizonyosodhat, hogy valóban több univerzum létezésének nyomait találták-e meg.

VILÁGEGYETEM TÖBBESSZÁMBAN

A világegyetem – latinosan univerzum – csillagászati fogalom, minden létező összességét jelenti. Jelenlegi ismereteink szerint a világegyetem kora nagyjából 13,6 milliárd év, átmérője pedig legalább 93 milliárd fényév. A világegyetemben becslések szerint 100-800 milliárd galaxis található.

Az úgynevezett multiverzum elméletek szerint több különálló világegyetem létezik, az ilyen elméletekben a „világegyetem” szó tehát nem minden létező összességét jelenti.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk az új multiverzum elméletről– angolul (Popular Science)

Tanulmány az univerzumok ütközéséről és a mikrohullámú háttérsugárzás vizsgálatáról (Arxiv)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.