Tudomány

Földönkívüli árnyakat kereső műholdak

Nemrég egy Naprendszeren kívüli bolygó légkörét sikerült bemérni, a jövőben a földönkívüli élet is kimutatható lesz árnyékaik által.

A következő generációs űrobszervatóriumok más csillagok körül keringő bolygók növényzetének kimutatására is képesek lesznek.

Az új eljárás az exobolygók felszínének fényvisszaverődését vizsgálná Föld körül keringő műholdak segítségével. Az ötlet Carnegie Intézet kutatótól Christopher Doughtytól és Adam Wolftól származik, akik szerint a bolygók felszíne, és a felhőzet felderítése inkább választ adhat egy idegen élet létezésére, mint a biogén gázok vizsgálata.

Biogén gázok jeleit mutatták ki a Szaturnusz Titan nevű holdján. A biogén gázok akár egy- vagy többsejtű életet is mutathatnának, azonban a mai napig nem bizonyosodott be, hogy a Szaturnusz legnagyobb Holdján valóban lenne élet.

A két kutató az úgynevezett kétirányú reflexiós eloszlásfüggvényt – BRDF-et – alkalmazna a növényzet tanulmányozására. Ezzel az eljárással kimutathatók lennének a fák és erdők árnyékai más bolygókon.

Fantasztikus ötletként hangzik, hogy az árnyak a BRDF-érzékeléssel ekkora távolságban is kimutatható lennének. A kutatók számítógépes modellezéséből azonban kimutathatóvá vált egy szimulált vegetáció, így nem tűnik elvetélt ötletnek a földönkívüli árnyékok felderítése.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk az árnyékokat kutató műholdak elvéről (Universe Today)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.