Tudomány

Tengeri “őstehén” Németországban

Ritkaságszámba menő, csaknem 32 millió éves tengeritehén-csontvázat mutat be első alkalommal szerdától a Hesseni Tartományi Múzeum Németországban.

A csontváz kis híján teljes, hasonló leletből nem sok van – emelte ki a lelet jelentőségét Norbert Micklich paleontológus.

A tengeri tehén csontvázára Baden-Württemberg tartományban találtak rá, a maradványokat a National Geographic Society anyagi segítségével sikerült kiásni.

A csontvázat év végéig a lelőhely közelében, a rauenbergi városházán állítják ki, később Wieslochban teszik közszemlére.

Az ásatási területen a tengeri tehén maradványai mellett kolibrik világszerte legrégebbi fosszíliái is előkerültek, ezek kora szintén 32 millió évesre becsülhető. Azokban az időkben tenger boríthatta a most szárazföldi területet, elképzelések szerint óriáscápák is éltek a vízben. Az éghajlat szubtrópusi volt, magas hőmérsékletekkel.

Micklich szerint a tengeri tehén némileg védett helyen, egy öbölben élt. Miután kimúlt, a kétméteres test a tengerfenékre süllyedhetett, és az oxigéndús rétegbe ágyazódott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik