Tudomány

Megtalálták Amelia Earhart ujjpercét?

24.hu
24.hu

2010. 12. 11. 08:43

Tudósok egy trópusi szigeten talált apró csonttöredéken vitatkoznak. Vajon a híres pilótanőtől származik vagy egy teknőstől?

Ha a csont valóban emberi, lehetséges, hogy Amelia Earhart egy rekordkísérletben az egész Földet átrepülni igyekvő pilótanő 73 évvel ezelőtt a Nikumaroro lakatlan trópusi szigetre tévedt a mai délnyugat Kiribati Köztársaság területén, és ott is halt meg..

A Nemzetközi Repüléstörténeti Kutatóintézet a TIGHAR már régóta vizsgálja Earhart rejtélyét, ezek közül is annak a csontdarabnak a titkát, melyre egy tavaly júniusi expedíció során egy korallzátonyon bukkantak.

Először teknőscsontnak vélték, majd később gyanítani kezdték, lehet, hogy a lelet egy embertől származik. Nyilatkozta Ric Gillespire a TIGHAR igazgatója a Discovery News-nak.

A csontdarabot, mely erősen töredezett – ezért nem tudják eldönteni, valóban emberi-e – az Oklahomai Egyetem molekuláris laboratóriumába viszik kivizsgálni. Ha a csontdarab tartalmaz emberi DNS-t, akkor remélhető, hogy valóban a híres pilótanő ujjáról van szó.

Egy amerikai antropológus szerint Amelia valóban leszállt Nikumaroro szigetén, ahol találtak is egy női csontvázat 1940-ben, mely egyezett Amelia leírásával.

A legújabb felfedezések is ezt támasztják alá: az 1989 óta a szigeten folyó kutatások során nemrégiben három darab zsebkésre és egy feltételezhetően törött pipereüveg darabjaira leltek, további bizonyítékául, hogy Earhart és navigátora Fred Noonan itt szálltak le 1937-ben és végül itt is haltak meg.

A sziget 300 mérföldre délkeletre helyezkedett el az eredeti célállomáshoz, a Howland szigethez képest. Amelia gépének az Electrának a nyomait azóta is keresik.

A VILÁG LEGBÁTRABB PILÓTANŐJE

Amelia Mary Earhart (1897-1937) a repülés női úttörője, első jelentős női pilóta.Sok olyan utat tett meg Lockheed Vega monoplán gépével, mely férfiak számára is erőt próbáló lett volna.

1928-ban két társával együtt átrepülte az Atlanti-óceánt. 1932-ben mindezt egyedül kísérelte meg. 1934-ben Hawaiiról Kaliforniába repült. Rá öt évre az egész Földet körbe szerette volna repülni. Ez alkalommal tűnt el a Csendes-óceán térségében Fred Noonan navigátorral együtt.

Föld körüli útjukon a Csendes-óceán szigetvilága felett repültek, amikor utolsó rádió kommunikációjukat leadták. Akkor jöttek rá, hogy túlságosan gyorsan fogy az üzemanyaguk, akkor már tudták, hogy nem lesz elég ahhoz, hogy elérjék a következő szárazföldet.

Elmondásuk szerint a Howland-szigetet célozták meg, mint esélyes leszállási lehetőséget. Ez a rádiójelzés volt az utolsó nyom velük kapcsolatban.

FILM AMELIA UTOLSÓ FELSZÁLLÁSÁRÓL: (1937)

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk a kutatásról – angolul (Discovery News)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.