Tudomány

Megtalálták Amelia Earhart ujjpercét?

Tudósok egy trópusi szigeten talált apró csonttöredéken vitatkoznak. Vajon a híres pilótanőtől származik vagy egy teknőstől?

Ha a csont valóban emberi, lehetséges, hogy Amelia Earhart egy rekordkísérletben az egész Földet átrepülni igyekvő pilótanő 73 évvel ezelőtt a Nikumaroro lakatlan trópusi szigetre tévedt a mai délnyugat Kiribati Köztársaság területén, és ott is halt meg..

A Nemzetközi Repüléstörténeti Kutatóintézet a TIGHAR már régóta vizsgálja Earhart rejtélyét, ezek közül is annak a csontdarabnak a titkát, melyre egy tavaly júniusi expedíció során egy korallzátonyon bukkantak.

Először teknőscsontnak vélték, majd később gyanítani kezdték, lehet, hogy a lelet egy embertől származik. Nyilatkozta Ric Gillespire a TIGHAR igazgatója a Discovery News-nak.

A csontdarabot, mely erősen töredezett – ezért nem tudják eldönteni, valóban emberi-e – az Oklahomai Egyetem molekuláris laboratóriumába viszik kivizsgálni. Ha a csontdarab tartalmaz emberi DNS-t, akkor remélhető, hogy valóban a híres pilótanő ujjáról van szó.

Egy amerikai antropológus szerint Amelia valóban leszállt Nikumaroro szigetén, ahol találtak is egy női csontvázat 1940-ben, mely egyezett Amelia leírásával.

A legújabb felfedezések is ezt támasztják alá: az 1989 óta a szigeten folyó kutatások során nemrégiben három darab zsebkésre és egy feltételezhetően törött pipereüveg darabjaira leltek, további bizonyítékául, hogy Earhart és navigátora Fred Noonan itt szálltak le 1937-ben és végül itt is haltak meg.

A sziget 300 mérföldre délkeletre helyezkedett el az eredeti célállomáshoz, a Howland szigethez képest. Amelia gépének az Electrának a nyomait azóta is keresik.

A VILÁG LEGBÁTRABB PILÓTANŐJE

Amelia Mary Earhart (1897-1937) a repülés női úttörője, első jelentős női pilóta.Sok olyan utat tett meg Lockheed Vega monoplán gépével, mely férfiak számára is erőt próbáló lett volna.

1928-ban két társával együtt átrepülte az Atlanti-óceánt. 1932-ben mindezt egyedül kísérelte meg. 1934-ben Hawaiiról Kaliforniába repült. Rá öt évre az egész Földet körbe szerette volna repülni. Ez alkalommal tűnt el a Csendes-óceán térségében Fred Noonan navigátorral együtt.

Föld körüli útjukon a Csendes-óceán szigetvilága felett repültek, amikor utolsó rádió kommunikációjukat leadták. Akkor jöttek rá, hogy túlságosan gyorsan fogy az üzemanyaguk, akkor már tudták, hogy nem lesz elég ahhoz, hogy elérjék a következő szárazföldet.

Elmondásuk szerint a Howland-szigetet célozták meg, mint esélyes leszállási lehetőséget. Ez a rádiójelzés volt az utolsó nyom velük kapcsolatban.

FILM AMELIA UTOLSÓ FELSZÁLLÁSÁRÓL: (1937)

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk a kutatásról – angolul (Discovery News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik