Tudomány

Látni a fekete fényt

Interneten is elérhető adatbázisban, most bárki méhnek érezheti magát, és láthatja a "láthatatlan" tartományt.

A Londoni Queen Mary Egyetem és a Brit Királyi Akadémia közös projektje keretében nyílt meg az az úgynevezett FReD, azaz Növény Reflexiós Adatbázis. Az adatbázis megismerhetővé teszi az emberi szem számára is azt az ultraviola tartományt, amelyet eddig csak a beporzó rovarok láthatnak.

A rovarok ugyan nem érzékelik színeket, de a színek helyett sokkal tágasabb tartományát látják a fénynek, mint az emberi szem.

Az adatbázissal betekintést nyerhet az emberi szem az úgynevezett “fekete fény” világába. A “blacklight” azaz ‘fekete fény’ a fény közeli hosszúhullámú tartományát csak bizonyos állatok, főleg rovarok, hüllők, madarak receptorai érzékelik. A kutatók ezt a látást szimulálva úgynevezett spektroreflektív méréseket végeztek növényeken, az ezekből származó adatokat pedig a FReDbe gyűjtötték.

Az adatbázis azon túl, hogy bárki számára könnyen hozzáférhetővé teszi a különböző fajok által érzékelt ultraibolya tartományról szóló adatokat, a rovarok biológiai sokszínűségébe is betekintést nyújt.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk a FReD adatbázisról (BBC News)

FReD adatbázis

Ajánlott videó

Olvasói sztorik