Tudomány

Kiosztották a Charles Simonyi Ösztöndíjakat

Acsády László neurobiológus, Bíró László Péter fizikus és Gergely György pszichológus nyerte el idén a Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjat.

A díjat 11. alkalommal ítéltek oda. Olyan tudósok munkáját hivatott elismerni és segíteni, akik a nyugati színvonaltól elmaradó laboratóriumi felszereltséggel, fizetésért értek el nemzetközileg is kimagasló eredményeket.

DÍJAZOTTAK:

Acsády László, a biológiai tudományok doktora olyan új agykérgi idegsejttípust írt le, amely egy alapvetően új szervező elvet vezetett be az agykérgi ideghálózatok működésének megértésébe. Felfedezéseivel új megvilágításba helyezte a memória kialakításáért felelős idegrendszeri terület normális működésének és epilepsziás aktivitásban való részvételének megértését. Egy új gátlórendszer leírásával pedig közelebb hozta számos neurológiai kórkép – olyanokét, mint például a Parkinson-kór, a krónikus fájdalom – kialakulásának megértését.

Bíró László Péter, a fizikai tudományok doktora kutatásainak fókuszában a nanométeres anyagtudomány nemzetközi szinten is jelentős figyelmet vonzó kérdései állnak, így a szén nanocsövek és komplex nanoszerkezetek kutatása, a felfedezőinek épp az idén Nobel-díjat hozó különleges szénalakzat, a grafén előállítása. Fiatal munkatársaival közösen két módszert is kidolgozva a világon elsőként valósította meg a grafén atomi pontosságú, kristálytanilag orientált megmunkálását.

Gergely György, a pszichológiai tudományok doktora a fejlődéslélektan nemzetközi hírű kutatója, a Közép-európai Egyetem professzora a pszichológia négy területén ért el kimagasló eredményeket: a kognitív agytudományban és pszicholingvisztikában; a kognitív fejlődéslélektanban; a társas kogníció összehasonlító vizsgálatában – csecsemőknél, kutyáknál és farkasoknál -; valamint a klinikai pszichológia, kötődéselmélet és fejlődéspszichopatológia – az autizmus és borderline személyiségzavar – területén.

CHARLES SIMONYI KUTATÓI ÖSZTÖNDÍJ

Simonyi Károlyt, a legendás fizikus-professzort 2000-ben tüntette ki az MTA legmagasabb elismerésével, az Akadémiai Aranyéremmel. Az elismerést fia, Charles Simonyi, a Microsoft szoftverfejlesztésének akkori vezetője vette át, és 25 millió forintot ajánlott fel a család nevében a magyar tudomány támogatására.

A támogatást évente három, egyetemen vagy kutatóintézetben dolgozó, kimagasló teljesítményt nyújtó kutató kaphatja meg. A támogatásban eddig 38 kutató részesült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik