Tudomány

Kudarcot vallott a Vénusz-szonda

Nem sikerült pályára állnia a japán szondának a Vénusz körül. Továbbhaladt a Nap irányába.

A közlemény tudatta, hogy tokiói idő szerint reggel 8 óra 49 perckor az Akatszuki “Hajnal” szonda pályára állítási manővere sikertelen volt.

A JAXA egyúttal hangoztatta reményét, hogy hat év múlva – amikor újra a Vénusz közelébe ér a szonda – sikeres lesz a randevú.

Az űrszondát májusban indították útjára egy H-2A hordozórakétával. A misszió célja az volt, hogy az Akatsuki a Vénusz fölött mintegy 300 kilométeres magasságban keringési pályára állva vizsgálja a bolygó légköri viszonyait. A szonda hétfőről keddre virradóra érte el az esthajnalcsillagnak is nevezett Vénuszt, és kezdte meg a pályára állási műveletet, amikor megszakadt vele a rádiókapcsolat. Ekkor a JAXA szakemberei még csak kommunikációs zavarnak hitték a történteket.

A Föld testvérbolygójának tartott Vénusz méretét és korát tekintve igencsak hasonlít bolygónkhoz, ám klímája sokkal ellenségesebb az ember számára. Felszíni átlaghőmérséklete 460 Celsius-fok körül van, a légköri nyomás pedig csaknem százszorosa a földi atmoszférának. Légköre nagy mennyiségben tartalmaz szén-dioxidot.

A kutatók úgy vélik, a Vénusz légkörének tanulmányozása segíthet jobban megérteni a földi körülmények kialakulását, hiszen valaha ehhez hasonló légköri viszonyok lehettek bolygónkon is.

AJÁNLOTT LINKEK:

Közlemény az Akatszuki kudarcáról (JAXA)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik