Tudomány

Nem minden kivi allergén

Osztrák kutatók kis létszámú tanulmányukban megállapították, hogy egyes kivifajták ritkábban váltanak ki allergiás reakciókat, mint a gyümölcs más változatai.

A Journal of Allergy and Clinical Immunology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban a bécsi orvosi egyetem munkatársai 37 felnőttnél teszteltek hat kivifajtát.

Az értékelésnél kiderült, hogy a Hayward elnevezésű fajta váltotta ki a legtöbb bőrreakciót, míg a legkevesebbet a Summer és a Hort 16A jelű változatok. A lista elején és végén álló gyümölcsfajta között ötvenszeres volt a különbség az allergiát kiváltó fehérje koncentrációjában.

Mint Karin Hoffmann-Sommergruber kutatásvezető emlékeztetett rá, Svédországban, Franciaországban és Finnországban a kivi már az allergiát okozó ételtoplista első tíz helyezettje között van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik