Tudomány

Nem minden kivi allergén

Administrator

2010. 12. 06. 13:43

Osztrák kutatók kis létszámú tanulmányukban megállapították, hogy egyes kivifajták ritkábban váltanak ki allergiás reakciókat, mint a gyümölcs más változatai.
Korábban a témában:

A Journal of Allergy and Clinical Immunology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban a bécsi orvosi egyetem munkatársai 37 felnőttnél teszteltek hat kivifajtát.

Az értékelésnél kiderült, hogy a Hayward elnevezésű fajta váltotta ki a legtöbb bőrreakciót, míg a legkevesebbet a Summer és a Hort 16A jelű változatok. A lista elején és végén álló gyümölcsfajta között ötvenszeres volt a különbség az allergiát kiváltó fehérje koncentrációjában.

Mint Karin Hoffmann-Sommergruber kutatásvezető emlékeztetett rá, Svédországban, Franciaországban és Finnországban a kivi már az allergiát okozó ételtoplista első tíz helyezettje között van.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.