Tudomány

Influenza-oltás: a gyorsaságon múlhat minden

Administrator

2010. 12. 05. 14:51

Bár a H1N1-világjárvány nem volt olyan súlyos kimenetelű, mint attól az elején sokan tartottak, de jól mutatta, mennyire vagyunk fölkészültek egy valóban súlyos járványra.
Korábban a témában:

Az amerikai tapasztalatokat a New England Journal of Medicine szerkesztőségi cikke közölte.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO 2010. augusztus 10-én hivatalosan befejezettnek nyilvánította a tavalyi influenza világjárványt. Összefoglalásul elmondható, hogy a járvány nem járt olyan súlyos következményekkel, ahogy indulásakor éppen a WHO megjósolta, de Katherine M. Harris és munkatársai emlékeztettek arra, hogy 1918-ban az emberiség történetének legszörnyűbb influenza pandémiája 20-40 millió ember halálát okozta világszerte.

A H1N1 vírusfertőzés az Egyesült Államokban nagy lecke volt arra, mennyire lennének képesek megfelelően cselekedni, ha igazi világjárvánnyal kellene szembeszállni. A tanulságok nem megnyugtatóak.

Az első, nyilvánvaló tanulság, hogy nincs olyan mértékű kapacitás, amely gyorsan kirobbanó járvány esetén rövid idő alatt kifejlesztené, előállítaná és szétosztaná a kórokozó ellen megbízhatóan hatásos védőoltást. Ehhez az Egyesült Államokban megfelelő befektetésekre és hatékony szervezésre volna szükség.

Ez kulcsfontosságú kérdés, mert a gyors oltás nem csak védené azokat, akik megkapták az oltóanyagot, hanem ha időben, sok embert sikerülne beoltani, az lefékezné, sőt megállíthatná a járványt.

Mikor tavaly márciusban a H1N1 vírus megjelent, az új, hatásos és biztonságos oltóanyag meghökkentő gyorsasággal elkészült, de nem jutott el a nagyközönséghez, csak az év vége felé, amikor már mind kevesebb ember kívánta magát beoltatni. Ez magyarázza, hogy 70 millió felhasználatlan oltóanyag maradt a gyártó cégek nyakán.

Hiába sikerül a megfelelő vakcinát elkészíteni, ha a társadalomnak olyan nagy része visszautasítja az oltást, ahogyan történt. A hiteles tájékoztatás hiányzott, a WHO rémtörténetekkel ijesztgette a világot, bár a valóság ezt – szerencsére – nem erősítette meg. Jó példa erre, hogy Mexikóban, ahol a járvány először tört ki, végül 63, bizonyított H1N1 influenza haláleset fordult elő. A közlekedési balesetek sokkal több áldozatot követelnek évente.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.