Élet-Stílus

Influenza ellen: ajánlott oltatni

A szakemberek szerint a 3 influenza-vírus ellen a magas kockázattal élők mellett, a várandós nőknek is érdemes beoltatniuk magukat.

Járvány egyelőre még nincs és bár az utóbbi időben egyre többen jelentkeznek háziorvosuknál felső légúti panaszokkal, a szakértők szerint ezek egyelőre kizárólag baktérium okozta fertőzések – számolt be a MR1 – Kossuth Rádió. Az orvosszakértők szerint az influenza-vírusok közül ebben az évben is a H1N1 okozza majd a legtöbb megbetegedést, ám mellette további kettő, szezonális influenza-vírus is cirkulál, amelyek szintén megbetegedéseket okozhatnak majd.

A szakértők épp ezért ebben az évben egy háromkomponensű védőoltást javasolnak, melyben nemcsak a H1N1 elleni ellenanyag, hanem a másik két szezonális influenza elleni is benne van. Az ÁNTSZ munkatársai felhívták a figyelmet, hogy az elmúlt év tapasztalatai miatt idén nem csak a 65 évesnél idősebb, krónikus betegségben szenvedőknek ajánlott beoltani magukat, hanem a kisgyermekeknek és a várandós nőknek is.

Annak ellenére, hogy a szakértők szerint a megfelelő higiénia mellett a védőoltás a legmegbízhatóbb védekezés influenza ellen, egy nemrég elkészült felmérés szerint a magyarok közül csupán minden hatodik oltatja be magát. A legtöbben továbbra is a hagyományos módszerekre esküsznek: immunerősítőt szednek és kerülik a tömeget.

AJÁNLOTT LINKEK:

Új influenza: idén is érdemes lesz oltatni (MR1 – Kossuth)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik