Tudomány

Gömbvillámok lennének a földönkívüliek?

Egy ausztrál asztrofizikus a gömbvillámokat teszi felelőssé az ufóészlelésekért.

Stephen Hughes 2006-ban egy tanulmányra lett figyelmes, mely a 2006. május 16-i brisbane-i nagy meteorzáporról szólt. A meteorészleléssel egy időben egy ragyogó zöld objektum jelent meg a közeli hegyekben. A jelenséget több kamerával is rögzítették.

Dr. Hughes elmélete szerint a zöld objektum egy gömbvillám lehetett. Egy pillanatra egy meteor elektromos kisüléseket váltott ki a felső légkörben, mely energiát biztosított a villám kialakulásához.

A kutató szerint jó időben is kialakulhat gömbvillám, így megmagyarázná az ufójelenségeket. A megmagyarázhatatlan légköri jelenségek elektromos jellegűek Hughes szerint. Ezek különös fényjelenségekben öltenek testet, melyeket az emberi elme, mivel nem ismeri természetüket földönkívülieknek gondol.

Fényjelenséget hoznak létre a rendkívül fényes meteoritok, melyek igen aprók, de nagy sebességgel égnek el az ionoszférában kisüléseket okozva.

A troposzférában, a föld közelében lebegő fénygömbök keletkezése ismeretlen, megjelenésük többnyire összefügg a zivatarkeletkezéssel, elektromos viharokkal, megjelenésük oka még nem tisztázott.

Hughes szerint azonban akármennyire is keveset tudunk a gömbvillámokról, az ufóészlelések nagy részét lehetne tudományosan magyarázni a titokzatos tűzgömbökkel.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk az ufóészlelések és gömbvillámok kapcsolatáról (BBC News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik