Tudomány

Gömbvillámok lennének a földönkívüliek?

24.hu
24.hu

2010. 12. 01. 13:21

Egy ausztrál asztrofizikus a gömbvillámokat teszi felelőssé az ufóészlelésekért.
Korábban a témában:

Stephen Hughes 2006-ban egy tanulmányra lett figyelmes, mely a 2006. május 16-i brisbane-i nagy meteorzáporról szólt. A meteorészleléssel egy időben egy ragyogó zöld objektum jelent meg a közeli hegyekben. A jelenséget több kamerával is rögzítették.

Dr. Hughes elmélete szerint a zöld objektum egy gömbvillám lehetett. Egy pillanatra egy meteor elektromos kisüléseket váltott ki a felső légkörben, mely energiát biztosított a villám kialakulásához.

A kutató szerint jó időben is kialakulhat gömbvillám, így megmagyarázná az ufójelenségeket. A megmagyarázhatatlan légköri jelenségek elektromos jellegűek Hughes szerint. Ezek különös fényjelenségekben öltenek testet, melyeket az emberi elme, mivel nem ismeri természetüket földönkívülieknek gondol.

Fényjelenséget hoznak létre a rendkívül fényes meteoritok, melyek igen aprók, de nagy sebességgel égnek el az ionoszférában kisüléseket okozva.

A troposzférában, a föld közelében lebegő fénygömbök keletkezése ismeretlen, megjelenésük többnyire összefügg a zivatarkeletkezéssel, elektromos viharokkal, megjelenésük oka még nem tisztázott.

Hughes szerint azonban akármennyire is keveset tudunk a gömbvillámokról, az ufóészlelések nagy részét lehetne tudományosan magyarázni a titokzatos tűzgömbökkel.

AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk az ufóészlelések és gömbvillámok kapcsolatáról (BBC News)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

NEW YORK, NY - JULY 7: Milo Yiannopoulos arrives to speak outside of the offices of Simon & Schuster publishing company, July 7, 2017 in New York City. Yiannopoulos is promoting a new book and filing a $10 million legal complaint against Simon & Schuster following the publisher's decision to cancel his book deal. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.