Tudomány

Új vakcina a gyermekbénulás ellen

A vakcina egyetlen adagjával megvédhetik a gyermekeket a betegséget okozó vírus két törzse ellen.

A poliovírus elsősorban az idegrendszert támadja meg, és a fertőzést követő pár órán belül visszafordíthatatlan bénulást okozhat. Az öt évesnél fiatalabb gyermekek a leginkább esendőek a vírus törzseivel szemben.

Új vakcina 1988-ban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) partnereivel elindította a betegség megfékezését célzó programot. Akkor a vírus a világ 125 országában volt honos, és naponta 1000 gyermek bénult meg miatta.

Az új vakcinát Indiában kezdték fejleszteni 2008 augusztusától. Ehhez az orvosoknak 830 újszülött adatait kellett kielemezni, akik két adagban kapták az oltóanyagot. Amióta Indiában nagyobb léptékben tesztelik a vakcinát, és a 2009-es 260 gyermekbénulásos esethez képest idén eddig csak 32 eset fordult elő.

A vakcináról szóló eredményeket a The Lancet című brit folyóirat keddi számában tették közzé az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatói. Az új oltóanyagot a brit GlaxoSmithKline és az indiai Panacea Biotec gyógyszercég gyártja az ENSZ szakosított szervezetének gyermekbénulás elleni vakcinálási programja számára.

JÁRVÁNYOS GYERMEKBÉNULÁS

A poliomyelitis-szindróma jellegzetes, vírusok által okozott tünetegyüttes, amelynek lényege, hogy a gerincvelőben elhelyezkedő mozgató idegsejtek elpusztulnak.

Korábban a poliovírus okozta gyermekbénulás járványos formában fordult elő. A járványos betegségek egyik legrettegettebb képviselője volt. A kötelező védőoltások bevezetése következtében Európában napjainkban ez a fertőzés már nem fordul elő. Egyéb vírusok okozta hasonló betegség megjelenése szórványos. (forrás: Házipatika)

AJÁNLOTT LINKEK:

Járványos gyermekbénulás – gyermekparalízis (Házipatika)

Poliomielitisz, Heine-Medin-betegség (InforMed)

Összefoglaló az új vakcináról (The Lancet)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik