Tudomány

Alvás közben emelkedett az űrállomás

Mintegy két kilométerrel változtatták a Nemzetközi Űrállomás röppályáját, miközben az űrbázison tartózkodó pilóták aludtak.

A pályakorrekciót automata üzemmódban vezényelték le a földi űrrepülési központ irányításával, s a pilóták közreműködése nélkül. Az ISS-en tartózkodó űrhajósokra nehéz munka vár, péntek reggel ugyanis visszatér a Földre három asztronauta: Fjodor Jurcsihin, Shannon Walker és Douglas Wheelock, aki több mint öt hónapot töltött az űrbázison.

Az ISS “eltolását” a hozzá csatlakozott Progreszsz M-17M teherűrhajó nyolc hajtóművének segítségével hajtották végre 458 másodperc alatt. Számítások szerint ennek következtében az ISS röppályája mintegy 1,7 kilométerrel emelkedett meg, s így jelenleg az űrbázis 352 kilométeres magasságban kering a Föld fölött.

A röppálya korrekciójára azért volt szükség, hogy december 17-én fogadni tudják az ISS-re érkező következő űrexpedíciót. A művelet idején az orosz űrrepülési központnak nem volt közvetlen kapcsolata az ISS-el, így a röppálya-módosításhoz szükséges adatokat az amerikai távközlési eszközökön keresztül kapta a moszkvai központ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik