Tudomány

Csőrös sárkánygyík lófejjel

24.hu
24.hu

2010. 11. 24. 08:51

Egy újonnan talált dinoszaurusznak olyan volt a koponyája, mint egy mai lónak.
Korábban a témában:

A Pennsylvaniai Egyetem őslénytankutatói a Utahban egy újfajta növényevő csőrös dinoszaurusz csontvázát írták le. Az újonnan felfedezett faj a kora kréta korban élhetett 145 és 99 millió évvel ezelőtt.

Az új dinoszaurusz neve Hippodraco, azaz ‘lósárkány’, mivel koponyájának alakja hasonlít egy ma élő lóéhoz. Csontváza majdnem teljes, ebből megállapítható, hogy nagyjából tizenöt méter hosszú lehetett.

A Hippodracotól nem messze található az Iguanacolossus Fortis dinoszaurusz lelőhelye, mely az eddig legnagyobb ismert Iguanodon-féle dinoszaurusz. Közel tíz méter hosszú lehetett.
A két lelőhely közelsége azt feltételezi, hogy ugyan az Iguanacolossus Fortis pár millió évvel idősebb a Hippodraconál. A két dinoszaurusz csontvázából és további leletekből következtetnek arra, hogy kelet-Utah éghajlata egykor szezonálisan száraz, kis tavakkal és folyókkal, patakokkal tarkított táj lehetett.

A két dinoszauruszfajta jócskán eltér egymástól, de a most talált csontmaradványok segítségével új megvilágításba helyezhető az észak-amerikai iguanodon-féle dinoszauruszok evolúciója. Ráadásul ugyanolyan jellemző élőlényei voltak Észak-Amerikának, mint Európának és az egykori ázsiai területeknek.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Hippodracoról szóló angol nyelvű cikk (Archeology Daily)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LEAGUE CITY , TX - MAY 20: Residents attend a prayer vigil to remember the victims from the Santa Fe High School shooting at Walter Hall Park on May 20, 2018 in League City, Texas. Last Friday, 17-year-old student Dimitrios Pagourtzis entered the school with a shotgun and a pistol and opened fire, killing 10 people.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.