Tudomány

Csőrös sárkánygyík lófejjel

Egy újonnan talált dinoszaurusznak olyan volt a koponyája, mint egy mai lónak.

A Pennsylvaniai Egyetem őslénytankutatói a Utahban egy újfajta növényevő csőrös dinoszaurusz csontvázát írták le. Az újonnan felfedezett faj a kora kréta korban élhetett 145 és 99 millió évvel ezelőtt.

Az új dinoszaurusz neve Hippodraco, azaz ‘lósárkány’, mivel koponyájának alakja hasonlít egy ma élő lóéhoz. Csontváza majdnem teljes, ebből megállapítható, hogy nagyjából tizenöt méter hosszú lehetett.

A Hippodracotól nem messze található az Iguanacolossus Fortis dinoszaurusz lelőhelye, mely az eddig legnagyobb ismert Iguanodon-féle dinoszaurusz. Közel tíz méter hosszú lehetett.
A két lelőhely közelsége azt feltételezi, hogy ugyan az Iguanacolossus Fortis pár millió évvel idősebb a Hippodraconál. A két dinoszaurusz csontvázából és további leletekből következtetnek arra, hogy kelet-Utah éghajlata egykor szezonálisan száraz, kis tavakkal és folyókkal, patakokkal tarkított táj lehetett.

A két dinoszauruszfajta jócskán eltér egymástól, de a most talált csontmaradványok segítségével új megvilágításba helyezhető az észak-amerikai iguanodon-féle dinoszauruszok evolúciója. Ráadásul ugyanolyan jellemző élőlényei voltak Észak-Amerikának, mint Európának és az egykori ázsiai területeknek.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Hippodracoról szóló angol nyelvű cikk (Archeology Daily)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik