Tudomány

Inkubátor növényeknek

Egy új növényfenntartó rendszerrel akár a sivatagban is erdő növeszthető.

Az erdőirtás okozta ökonómiai katasztrófa gyógyítására fejlesztették ki az év innovációs díját is elnyerő Groasis Waterboxx nevű szerkezetet. Az Waterboxx használatával száraz és félszáraz területek is beültethetővé tehetők, anélkül, hogy az ültetvények állandó öntözést igényelnének.

A Waterbooxx ezt úgy teszi lehetővé, hogy lényegében egy növényi inkubátor, azaz egy jól megtervezett párolgásbiztos vödör, mely megőrzi és állandó szinten tartja a növények nedvességtartalmát.

A vödörből körülbelül három evőkanál víz jut naponta a talajba, és ezzel a növények gyökereit növekedésre ösztönzi, amíg azok el nem érnek egy nedves talajréteget. Amikor egy év után a csemete megtalálja ezt a biztos pontot a földben, a dobozt egy újabb csemetére helyezik, és így folytatják a növények további gondozását.

Az új eljárást a Szaharában tesztelték, ahol a növények 88 százaléka életképes maradt a sivatagban. A Waterboxx feltalálója Pieter Hoff azonban még mindig nem elégedett. Ugyanis szeretné, ha a jövőben a Waterboxx biológiailag lebomló anyagból készülhetne, és takarmányává válhatna az általa nevelt növényi csemetének.

AJÁNLOTT LINKEK:

Groasis Waterboxx (Popular Science)

Az új eljárás hivatalos oldala (Groasis)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik