Tudomány

Száz éve fel akarták olvasztani az Északi-sarkot

Ma a klímaváltozás globális katasztrófa. A múltban azonban a tudósok fel akarták melegíteni az északi féltekét.

James Rodger Fleming most megjelent klímaváltoztatásról szóló könyve feltárja azokat az elfeledett kísérleteket, melyekkel az emberiség mesterségesen befolyásolta volna a Föld klímáját.

Az 1870-es években vetőtödött fel a Harvard Egyetem geológusától Nathaniel Shalertől az ötlet, hogy felmelegítse a Bering-szorost. Ezzel a tudós azt szerette volna elérni, hogy még több növényt lehessen termeszteni az északi kontinensen, és húzódjon vissza a jégtakaró.

Az Észak-sark felmelegedésének ötletét a Titanic tragikus süllyedéséhez hasonló katasztrófák elkerülése nyomán is felvetették. A jéghegyek felolvasztása segítette volna a hajóközlekedést.

A jégmentes Jeges-tenger ötlete, akármilyen bizarrnak is hat manapság száz éve ez volt a legtöbbet tárrgyalt éghajlat-változtató projekt.

1912-ben Caroll Livingston Riker mérnök, gyáros és feltaláló javasolt egy rendszer kiépítésének a Föld éghajlatának megváltoztatására, és a sarkvidéki régiók szárazfölddel való foltozgatására az Atlanti-óceán áramlatain. Ezt a Golf- és a hideg Labrador-áramlat összeütközésével kívánták megvalósítani.

Ehhez a mérnök egy épületet tervezett egy 200 mérföldes töltésre Új-Funlandnál, mely eg rendszer segítségével változtatta volna meg az óceán mozgását, ezzel térítve el a Labrador-áramlatot, mely miatt a Golf-áramlat keletebbre áramlott volna, és általános felmelegedést okoz az északi sarkvidéken.

A SZOVJETEK A JEGET IS LEGYŐZTÉK VOLNA

1957-ben a szovjet akadémikus Boriszov is felfevetette az Északi-sark “felszámolását” ötletként, és vasbetonból készült jégtörő duzzasztógátat és hideg vizet melegvízzé alakító szerkezetet szeretett volna építeni a Bering-szoroshoz, mely felolvasztotta volna a jeget, ezzel újabb orosz szárazföldi területeket felszabadítva.

Biroszovnak egy könyve is megjelent a témában 1973-ban ‘Hogyan változtathatja meg az ember a Föld éghajlatát?’ címmel. Grandiózus célja volt eltávolítani a felszíni vízrétegből kétszáz métert, amit melegebb sós vízzel helyettesített volna. A sós víz nehezebben fagy, s ezzel segítette volna a jég olvadását.

A gát természetesen soha nem épült fel, de igen elképesztő abba belegondoni, mi lett volna, ha a világ országai szembesülnek egy ilyen projekt hatásaival. Főleg az Egyesült Államok, ahol elöntötte volna a nagyvárosokat a megemelkedő vízszint. Akarva akaratlanul egy hidegháborús harci stratégiát alakítva az orosz tudós fantasztikus ötletéből.

AJÁNLOTT LINKEK:

Szemelvények a James Rodger Fleming Fixing The Sky című könyvéből (Gizmodo)

Online olvasható fejezetek a Fixing The Sky című könyvől (Amazon)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik